RU  UA

Нові тарифи, старт ЗНО та вакцинування: що зміниться в Україні з 1 лютого

З 1 лютого 2021 року в Україні ціна на газ для населення буде фіксованою, а Міністерство аграрної політики і продовольства знову запрацює. Крім того, саме цього місяця розпочнеться вакцинація населення від коронавірусу.

Подробиці - у сюжеті Апостроф News на Апостроф TV.

Зниження тарифів на газ

В Україні починають діяти знижені тарифи на газ. Тепер фіксована ціна на блакитне паливо становить 6,99 грн за кубометр із урахуванням податку на додану вартість.

Знижено тариф і на розподіл газу. Максимальна вартість доставки одного кубометра становитиме 1,79 грн. Таку ціну встановила НКРЕКП для 13 облгазів. Тарифи діятимуть до завершення карантину або до кінця опалювального сезону.

Мінагрополітики запрацює знову

З 1 лютого відновить роботу Міністерство аграрної політики і продовольства. У вересні 2019 році його ліквідували, а точніше приєднали до Міністерства економіки. Тепер це рішення скасували, і Мінагрополітики знову стало окремою установою. Очолюватиме відомство голова Держгеокадастру Роман Лещенко. Його призначили на цю посаду ще 17 грудня.

Розпочато реєстрацію на ЗНО-2021

Стартувала реєстрація на основну сесію ЗНО. Документи можна подати протягом 5 тижнів — до 5 березня. Саме тестування, за попереднім планом, розпочнеться 21 травня. Перший тест абітурієнти складатимуть із хімії. Загалом можна обрати 5 з 13 предметів. Обов’язковими для всіх абітурієнтів є тести з української мови та літератури і математики. Результати цих ЗНО будуть зараховані, як оцінки за державну підсумкову атестацію.

Нововведення в "Укрпошті"

"Укрпошта" приєднується до світових поштових операторів. Установа переходить на онлайн-оформлення міжнародних відправлень. Відсьогодні клієнти пошти мають оформляти митні декларації онлайн в особистому кабінеті, мобільному додатку чи системі АРІ. В "Укрпошті" пояснили, що це дозволить компанії швидше та зручніше обробляти міжнародні відправлення. Натомість відправлення, на яких не буде електронної інформації, оброблятимуть у другу чергу.

Вакцинація від коронавірусу

Цього місяця в Україні розпочнеться вакцинація від коронавірусу. В Україну має надійти перший мільйон доз вакцин. Від якої компанії – поки неясно. Вакцини Pfizer та Astra Zeneca Україна отримає від міжнародного фонду COVAX.

Першу партію від Pfizer - 117 тисяч доз - очікують в середині лютого. Препарат від Astra Zeneca надійде пізніше. Ці вакцини очікують у кількості до 3,5 млн доз. Обидві вакцини зареєстровані в європейських країнах і мають ефективність 90%.

Президент уже підписав закон про пришвидшену реєстрацію вакцин в Україні. Спочатку безкоштовні щеплення отримають медики та бійці на фронті.