RU  UA

Є два різних типи: лікар пояснив, як вакцини від Covid-19 впливають на організм людини

Лікар-інфекціоніст, стратег Вадим Арістов розповів про різницю між вакцинами від коронавірусу Pfizer і Moderna та AstraZeneca і російською вакциною Супутник-V.

Про це він говорив в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV.

Аристов пояснив, що Pfizer і Moderna - це вакцини, які ніколи в історії людства не застосовувалися для населення. Це військові розробки, які 20 років досліджувалися, але всі боялися. Зараз з'явилося тимчасове добро на їх використання.

"Вколюється в м'яз генетична послідовність, і кілька днів в клітинах навколо ін'єкції відбувається синтез білка вірусу. Організм бачить, що є якийсь дивний білок, і готує проти нього антитіла. Фактично ми використовуємо тіло, як реактор для напрацювання білка, проти якого виробляються антитіла. Далі ці матричні РНК знищуються організмом, або змінюються клітини. Ми втрачаємо цю вакцину і просто маємо антитіла", - розповів інфекціоніст, додавши, що теоретично це досить безпечно і дуже перспективно.

Однак третя фаза досліджень цієї вакцини не завершена. Після 20-річних досліджень, вона завершиться лише в середині наступного року.

А AstraZeneca і російська вакцина Супутник-V - це приклади векторної вакцини. Замість того, щоб вводити в тіло виключно генетичну послідовність, її вносять всередину іншого вірусу. Він фактично намагається заразити клітини навколо місця щеплення, щоб вони підхопили цю генетичну послідовність і розробили білок, до якого виробляються антитіла.

"У першому випадку ми намагаємося просунути всередину клітин цю генетичну послідовність. У другому - замість введення цієї голки в клітину використовують відомий вірус або шимпанзе, або людини. Це різні вакцини. Але фармкомпанії часто обманюють споживачів", - сказав Аристов.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Україна може закрити питання вакцин, причому не за шалені гроші - лікар-інфекціоніст.