RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Існує багато сумнівів у інструментаріях влади щодо проросійських телеканалів - Сергій Костинський

Існує багато сумнівів щодо методів, які застосовуються владою щодо проросійських телеканалів в Україні.

Про це в ефірі "Прямого" заявив член Національної ради з питань телебачення і радіомовлення в 2015-2020 Сергій Костинский.

"Я, безумовно, вітаю хід думок Володимира Зеленського та його команди про те, що з проросійським мовленням потрібно боротися категорично. Я не бачив цієї роботи протягом 2 років. Побачив початок зараз, і сподіваюся на продовження роботи. Але у мене є багато сумнівів щодо тих методів, які сьогодні застосовуються. Справа в тому, що санкції РНБО - це такий інструмент, який може бути використаний тільки один раз. Якщо рано чи пізно у Верховному суді або Європейському суді з прав людини це рішення буде спростовано, і пан Медведчук отримає позитивне рішення Європейського суду на свою користь, то РНБО більше не зможе, в тому числі з політичних мотивів, приймати подібні рішення ні проти телеканалів Медведчука, ні проти інших російських телеканалів", - сказав Костинський.

На його думку, такі інструменти мають використовуватися як крайній захід з розумінням того, що має бути підготовлена серйозна правова позиція.

"Бачу, що ті відповідальні органи влади, регулюючі органи, які, в першу чергу, повинні бути задіяні, щоб навести порядок в інформаційній сфері, не відпрацювали свій адженд. І, відповідно, не було жодної політичної волі, або вони були некомпетентні, або ... я не знаю, що це було. І коли задіюється останній інструмент для того, щоб припинити цю роботу, я бачу, що це кон'юнктура, політична кон'юнктура. Змінилася, наприклад, Адміністрація президента США. Думаю, що це може бути один з факторів, коли потрібно сподобатися новому президенту США", - додав Костинський.

Він зазначив, що насправді може бути нашарування багатьох факторів, в тому числі і змова з частиною команди ОПЗЖ, щоб віддати перевагу комусь із конкурентів Медведчука.

"Завдано удар нібито по імперії Медведчука. Але, я стверджую, це рішення не викликає особливих проблем для Медведчука. Друге - проблема набагато ширше. Телеканалів, які здійснюють проросійське мовлення, набагато більше. І питання: чи будуть задіяні якісь інструменти", - завершив Костинський.

2 лютого Зеленський підписав указ про введення санкцій проти нардепа від ОПЗЖ і соратника Віктора Медведчука Тараса Козака і контрольованих ним телеканалів каналів "112-Україна", NewsOne, ZIK - "Новий формат", "Аріадна ТВ", "ТВ Вибір", "Партнер ТВ" і "Лідер ТВ", "ТЕЛЕРАДІОКОМПАНІЯ "112-ТВ", "НОВИНИ 24 ГОДИНИ", "Нові комунікації". Британія і Канада підтримали застосування владою України санкцій щодо Тараса Козака і телеканалів. У РНБО заявили, що рішення по санкціям проти проросійських телеканалів не підлягає скасуванню. Міністр культури Олександр Ткаченко назвав телеканали проти яких запровадили санкції, "іноземною пропагандистською машиною". Литва і Естонія підтримали санкції проти проросійських телеканалів в Україні. ОБСЄ висловив окрему думку.