RU  UA

Україні не досягти 90% колективного імунітету: лікар назвала головну причину

Україна не зможе повторити досвід Ізраїлю та досягти колективного імунітету проти коронавірусу на рівні 90%. Однією з причин є те, що вакцина діє лише вісім місяців, а вакцинація українців розтягнеться на два роки.

Про це в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV заявила лікар-епідеміолог Людмила Мухарська.

"Для нас це буде значно важче зробити. Дійсно, населення України в декілька разів більше за населення Ізраїлю, тому нам буде важче. Але треба намагатися робити так, щоб той колективний імунітет, якого ми всі хочемо досягти, все ж таки був в Україні. Проте ми навряд чи досягнемо 90% цього колективного імунітету", - зазначила лікарка.

Важливим фактором залишається і тривалість дії вакцини. Станом на сьогодні заявляють про роботу препарату лише протягом восьми місяців.

"Сам імунітет після захворювання та вакцинації тримається не так довго, як хотілося б. На сьогодні говорять про вісім місяців. Тобто люди, які будуть вакциновані сьогодні, за вісім місяців можуть втратити імунітет та стати певною мірою вразливими до вірусів, які циркулюватимуть у той час. До того ж, ми ще не всіх вакцинуємо за цей період. Наша вакцинація, за даними МОЗ, буде розтягнута принаймні на два роки", - резюмувала Мухарська.