RU  UA  EN

Середа, 22 травня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.65
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 травня

Всі новини

Вакцинація від коронавірусу в Україні: коли стартує і все, що потрібно знати

В Україні вакцинація від коронавірусу мала стартувати 15 лютого, але бюрократичні процедури затримали поставки.

"Апостроф" розповідає, що відомо про майбутню вакцинацію.

Чому відклали вакцинацію

Поставки вакцини затрималися через бюрократичні процедури. Разом з тим, за словами глави МОЗ Максима Степанова, на цьому тижні в Україну мають привезти 500 тисяч доз англо-шведської вакцини від компанії AstraZeneca. Він додав, що вакцинація точно повинна початися в лютому.

"З приводу конкретної дати можу сказати: приїжджає вакцина, і на наступний день ми починаємо ... Перше, ніж ми почнемо вакцинуватися - це саме вакцина AstraZeneca, яка виробляється Serum Institute в Індії. Ми дійсно отримали всі документи на реєстрацію вакцин - Pfizer, AstraZeneca і Sinovac ", - сказав він.

Кого вакцинують першими

Максим Степанов наголосив, що вакцинацію від коронавірусу на першому етапі зможуть пройти не тільки медики, а й літні люди, які перебувають в спеціалізованих установах, інтернатах, будинках для людей похилого віку.

На другому етапі передбачена вакцинація близько 2,5 млн громадян. Щеплення зроблять українцям, яким понад 80 років, їх 1 млн 16 тисяч.

"Виходячи з графіка поставок, ми точно знаємо, що другий етап зможемо почати вже в березні. Наступний крок - 75+, 65-75, і в тому числі громадяни від 18 до 59, що мають важкі супутні захворювання", - зазначив Степанов.

Глава МОЗ відзначив, що майбутня вакцинація - наймасштабніша з тих, що коли-небудь проводилися в Україні. Вакциновано буде щонайменше 60% громадян країни.

Як записатися на вакцинацію від коронавірусу

В Україні після 1 березня можна буде записатися на безкоштовну вакцинацію від COVID-19. Внести своє ім'я до списків зможуть не тільки українці з груп ризику, а й усі бажаючі віком від 18 років.

Громадянам з груп ризику будуть відразу призначати місце і час щеплення, інших занесуть до списку очікування. Якщо в групах ризику буде багато відмов, черга може підійти швидше.

Записатися на вакцинацію можна буде трьома способами: на спеціальному сайті, який незабаром запустить МОЗ; у свого сімейного лікаря; через гарячу лінію Міністерства охорони здоров'я. Також вивчається можливість запису через додаток "Дія".

Вакцинація вагітних, алергіків і тих, хто перехворів на Covid-19

Національна технічна група експертів з питань імунопрофілактики (НТГЕІ) надала рекомендації щодо вакцинації тих, хто вже перехворів на COVID-19, тих у кого COVID-19 протікає в гострій формі, а також вагітних і годуючих матерів.

Так, тим, у кого COVID-19 протікає гостро, і хто не отримував жодної дози вакцини, краще відстрочити введення першої дози вакцини на 6 місяців. Якщо ж інфекція розвинулася після отримання першої дози вакцини - другу варто отримувати також тільки через півроку.

Тим, хто вже перехворів на COVID-19 (після введення першої дози вакцини або просто внаслідок інфікування), за бажанням можуть ввести вакцину раніше, ніж через 6 місяців - але за умови, що вакцин вистачить для пріоритетних груп.

Вагітним жінкам рекомендують відкласти вакцинацію до закінчення вагітності, навіть якщо вагітність наступила після введення першої дози вакцини. Шалені матері можуть бути вакциновані на загальних підставах.

Крім того, в разі важкої алергічної реакції на поліетиленгліколь або подібну молекулу робити щеплення вакцинами, до складу яких входить ця речовина, не можна. Медики при визначенні протипоказань до щеплення повинні враховувати цей фактор.

Читайте також матеріал "Апострофа": Україна може закрити питання вакцин, причому не за скажені гроші - лікар-інфекціоніст.