RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Україну чекає аномальне літо з бурями: синоптик розповіла про погоду на "сезон відпусток"

На погоду над європейським континентом, зокрема в Україні, впливатимуть кліматичні явища, які відбуваються в тропічних широтах південної частини Тихого океану. В цьому році вони будуть викликати потужні циклони з рясними опадами, бурями і грозами.

Про це повідомила виданню "Сегодня" завідувачка відділу прикладної метеорології і кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС і НАНУ Віра Балабух.

За її словами, на погоду влітку цього року буде чинити свій вплив так звана Ла-Нінья (по-іспанськи "Малятко") - кліматичне явище в південній частині Тихого океану, під час якого холодна вода з морських глибин піднімається, внаслідок чого в регіоні настає похолодання. Таким чином 2021 рік виявиться менш жарким і сухим, ніж попередній.

"Ла-Нінья підсилює циклонічну діяльність не тільки в Тихому океані, а й в Атлантиці. Це означає, що циклони, які неминуче будуть проходити з заходу і південного заходу через територію України, виявляться більш потужними, ніж минулого року. А циклони, як відомо, несуть опади - дощі, град, і нерідко супроводжуються бурями і грозами ", - зауважила Віра Балабух.

За її прогнозом, червень цього року буде теплим. У першій декаді можливі часті дощі і спека, але до середини місяця встановиться комфортна погода без опадів. В кінці червня знову будуть опади. У липні стане значно спекотніше, будуть проходити часті дощі і грози, пік спеки передбачається в середині місяця. Такою ж спекотною і посушливою буде перша половина серпня, в другій половині і до кінця місяця очікується послаблення спеки і похолодання.

Як повідомляв "Апостроф", за прогнозом народних синоптиків, весна в Україні цього року буде пізньою і затяжною, а практично весь березень періодично йтиме сніг.