RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

​Британський штам коронавірусу вже в Україні: як проявляється і чим небезпечний

В Україні вже зафіксували два випадки зараження британським штамом коронавірусу.

"Апостроф" зібрав всю відому інформацію про новий штам.

Британський штам коронавірусу

Як пише abc.net.au, точні обставини його появи поки невідомі і можуть залишитися загадкою назавжди. Однак експерти припускають, що вірус розвинувся у однієї людини. За словами вірусолога Кірсті Шорт з Університету Квінсленда, у цього пацієнта могла бути тривала хронічна інфекція COVID-19. Далі вірус мутував і почав поширюватися.

Відомо, що коронавірус мутує повільніше, ніж грип або ВІЛ, що не може не радувати. Попереднє дослідження показало, що циркулюючі клони SARS-CoV-2 накопичуються зі швидкістю від одного до двох мутацій в місяць. Але у британського штаму зафіксували 23 мутації в порівнянні з вихідним вірусом, виявленим в Ухані, 17 з яких з'явилися після того, як вірус відокремився від своєї останньої версії.

Вчені говорять, що новий штам більш заразний (в три рази), ніж вже відомий. У британського вірусу інкубаційний період становить 1-3 дні.

Також в разі зараження у пацієнтів залишається менше шансів перенести хворобу в легкій формі або безсимптомно. Новий штам характеризується високою смертністю в результаті ускладнень, розповів на брифінгу міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

Симптоми і перебіг хвороби

Вірус вражає не тільки органи дихання, але і нирки, печінку, а також центральну нервову систему.

Крім того, у пацієнтів, які перенесли британський штам вірусу, фіксують постковідний синдром. Його спостерігають протягом 3-6 місяців у 52-76% пацієнтів.

Вже рідше спостерігають втрату нюху і смаку. Тепер вірус викликає кашель, біль у горлі, біль у м'язах і сильну втому, пише ВВС. Після дослідження стало відомо, що у 16% заражених пропав смак, а у 15% - нюх. Це менше, ніж у людей зі старим штамом (18% в обох випадках). Але однаково рідко у пацієнтів спостерігається головний біль, блювота, діярея.

За даними Словацького радіо, у хворих, які не мали багато симптомів, перебіг хвороби з часом почав погіршуватися. На тілі помічали висип, запалення слизової рота, а також набряк рук і ніг (кистей та стоп).

До того ж, медики помітили, що вірус особливо небезпечний для дітей. У лікарнях Словаччини стала збільшуватися кількість неповнолітніх пацієнтів. Багатьом з них всього 5-6 років. Також яскраво виражені симптоми у молодих людей, віком до 20 років.

Смертність

Вважається, що новий штам більш смертоносний. Однак достовірних даних досліджень поки немає, повідомляє РБК.

Вчені вже встановили, що ймовірність летального результату у 1,58-1,71 рази більша у пацієнтів з британським штамом, ніж у тих, хто заразився "звичайним" SARS-CoV-2. В середньому ризик смерті при зараженні новим штамом коронавірусу вищий у 1,53 рази. В першу чергу, небезпека підстерігає людей старше 55 років.

Британський штам коронавірусу в Україні

Станом на 4 березня в нашій країні зафіксували 2 випадки британського варіанту COVID-19 в Києві.

Читайте також матеріал "Апострофа": Третього локдауна не уникнути: роз'яснення епідеміологів і реакція українців.