RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Прощена неділя 2021: історія свята, традиції та прикмети

Прощена неділя - це одне з найбільш значущих церковних свят для православних віруючих, але кожен раз, коли справа доходить до дати цього свята, багато людей губляться і не розуміють, коли ж його відзначати. У цього свята немає фіксованої дати.

"Апостроф" розповідає про історію свята, традиції та прикмети.

Історія свята

Відзначати цю святкову подію почали ще в Стародавньому Єгипті. Ченці готувалися до посту і відправлялися на 40 днів у пустелю, де їм потрібно було практично нічого не їсти. Вижити в такому випробуванні було досить складно, монахи придумали цікаву традицію, яка допомагала полегшити їх відхід.

Ченці почали прощатися з людьми і просити вибачення за всі скоєні гріхи. Навіть якщо вони нікого за своє життя не образили, вони все одно просили вибачення. Тільки після цього ченці рушали.

Згодом ця традиція перекочувала в сучасне християнство. Віруючі почали молитися про прощення в храмах. З тих самих пір прийнято вважати, що в Прощену неділю Господь прощає людям все гріхи, в яких вони щиро розкаялися.

Багато людей не розуміють, за що їм варто просити вибачення в цей день, якщо вони нічого не зробили. Однак зміст цього свята можна пояснити притчею про Фарисеї і митар.

Відомо, що чоловіки жили в один і той же час. Фарисей був праведником, який постійно молився і завжди дотримувався посту. Фарисей завжди і у всіх випадках вважав себе найрозумнішим і найкращою людиною.

А митник був загарбником, який збирав податки з людей. Народ його щиро ненавидів. Чоловік розумів всю ненависть людей і постійно молився, щоб Господь відпустив його гріхи. Після відходу митаря пробачили, а Фарисей був покараний. Саме тому багато віруючих намагаються замолювати навіть найменші гріхи і просять вибачення у Господа.

Прикмети і традиції

Головна традиція цього дня - молитви і прощення. Віруючі просять вибачення не тільки у близьких і рідних людей, а й у всіх, кого вони могли образити. Також обов'язково потрібно попросити вибачення у Господа і преподобних. Ще одна традиція свята стосується приготування їжі.

Святкова подія випадає на 14 березня, в цей день віруючі відзначають Масляну. Люди готують млинці і йдуть один до одного в гості, щоб спробувати частування.

У цей день дотримувалися наступних прикмет:

  • В кінці вихідних обов'язково потрібно прийняти душ або ванну, щоб очистити душу і тіло;
  • Не можна прибирати залишки їжі зі столу після сімейної трапези;
  • Якщо в цей день людина бачила зелену траву, варто очікувати хороший урожай;
  • Млинці допомагали визначити стать майбутньої дитини. Вагітна дівчина пекла млинці, і якщо її перший млинець діставався жінці, то варто було чекати дочки, якщо чоловікові - сина;
  • Вранці в неділю на вулиці співають птахи - це до гарних новин;
  • Якщо хлопець вийшов на вулицю і зустрів чорну собаку, це означає, що йому попадеться скандальна дівчина. Якщо дівчина вийшла і побачила таку собаку, її чоловік буде брюнетом.

"Апостроф" зібрав для вас прикольні поздоровлення у віршах з Масляною 2021.