У понеділок, 15 березня, у православних християн в Україні починається Великий піст.
З початком Великого посту! Яскраві листівки і щиросердечні вітання у віршах і прозі
"Апостроф" зібрав рецепти найкращих пісних страв.
Що можна їсти
- Овочі та фрукти;
- Каші (без молока);
- гриби;
- горіхи;
- рибу (в певні дні).
Що їсти заборонено
- М'ясо;
- яйця;
- масло;
- алкоголь (в деякі дні можна червоне вино, кагор).
Меню пісних страв
Овочевий суп
Інгредієнти:
- Вода чиста - 2 л.
- Цибуля ріпчаста - 70 гр
- Картопля - 400 гр
- Лавровий лист за смаком
- Цвітна капуста - 150 гр
- Чорний горошковий перець - щіпка
- Морква - 100 гр
- Консервований зелений горошок - 120 гр
- Сіль - на смак
- зелень
Приготування:
1. У каструлі закип'ятити воду.
2. Нарізати і зварити картоплю.
3. Нарізати моркву. Теж зварити з картоплею. Посолити все в каструлі.
4. Нарізати кольорову цвітну і також зварити.
5. Нарізати дрібно цибулю. Її кинути в загальну каструлю після капусти. Варити 5-7 хвилин.
6. Насипати горошок і дати всьому закипіти. Потім покласти спеції і сіль.
7. В кінці додати зелень.
Салат з огірками
Інгредієнти:
- Огірки солоні або мариновані - 200 гр
- Зелений горошок консервований - 130 гр
- Зелена цибуля - невеликий пучок
- Мелений перець на смак
- Свіжі огірки - 150 гр
- Рослинна олія - 3 ст. л.
- Сіль - за бажанням
Приготування:
1. Нарізати зелену цибулю, огірки.
2. Всі продукти з'єднати і заправити олією.
"Кошики" з картоплі з грибами
Складові:
- Борошно - 300 гр
- Картопля - 400 гр
- Олія - 70 гр
- Цибуля - 1 шт.
- Цукор - 1 ч. Л.
- Гриби печериці - 300 гр
- Паста томатна - 2 ст. л.
- Вода кип'ячена або овочевий бульйон - 200 мл
- Сіль - 1 ч. Л.
- Прованські трави сушені - 1 ч. Л.
- Кріп - 1 пучок
Приготування:
1. Зварити картоплю.
2. Нарізати гриби і дрібно нарізати цибулю.
3. З картоплі зробити пюре.
4. Лук з грибами обсмажити.
5. В одну миску насипати томатну пасту, сіль і цукровий пісок. Залити кип'яченою водою або бульйоном. Додати спеції і перемішати.
6. Дати трохи остигнула картоплі насипати борошно і влити 70 мл олії. Далі змушують тісто.
7. З тіста зробити "кошики" і покласти туди начинку з грибів.
8. Скласти все в форму для випічки, змастивши її олією.
9. Все полити томатною пастою і поставити в духовку на 20-30 хвилин (180 градусів).
Риба у клярі
Інгредієнти:
- Філе будь-якої риби - 700 гр
- Борошно для клярі - 240 гр
- Борошно для панірування - 3 ст. л.
- Газована мінеральна вода - 200 мл.
- Паприка солодка сушена - 2 ч. Л.
- Сіль, мелений перець на смак
- Рослинна олія
Приготування:
1. Філе риби нарізати шматочками. Викласти на серветку, щоб прибрати зайву вологу.
2. Посолити і поперчити рибу.
3. В окрему миску висипати борошно і спеції і повільно залити водою - все перемішати.
4. Кожен шматок філе вмочити в клярі і покласти на розігріту сковорідку з олією.
5. Смажити на середньому вогні з двох сторін.