RU  UA  EN

Вівторок, 26 листопада
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Новини

25 листопада

Всі новини

Меню на Великий піст 2021: рецепти пісних страв

У понеділок, 15 березня, у православних християн в Україні починається Великий піст.

З початком Великого посту! Яскраві листівки і щиросердечні вітання у віршах і прозі

"Апостроф" зібрав рецепти найкращих пісних страв.

Що можна їсти

  • Овочі та фрукти;
  • Каші (без молока);
  • гриби;
  • горіхи;
  • рибу (в певні дні).

Що їсти заборонено

  • М'ясо;
  • яйця;
  • масло;
  • алкоголь (в деякі дні можна червоне вино, кагор).

Меню пісних страв

Овочевий суп

Інгредієнти:

  • Вода чиста - 2 л.
  • Цибуля ріпчаста - 70 гр
  • Картопля - 400 гр
  • Лавровий лист за смаком
  • Цвітна капуста - 150 гр
  • Чорний горошковий перець - щіпка
  • Морква - 100 гр
  • Консервований зелений горошок - 120 гр
  • Сіль - на смак
  • зелень

Приготування:

1. У каструлі закип'ятити воду.

2. Нарізати і зварити картоплю.

3. Нарізати моркву. Теж зварити з картоплею. Посолити все в каструлі.

4. Нарізати кольорову цвітну і також зварити.

5. Нарізати дрібно цибулю. Її кинути в загальну каструлю після капусти. Варити 5-7 хвилин.

6. Насипати горошок і дати всьому закипіти. Потім покласти спеції і сіль.

7. В кінці додати зелень.

Салат з огірками

Інгредієнти:

  • Огірки солоні або мариновані - 200 гр
  • Зелений горошок консервований - 130 гр
  • Зелена цибуля - невеликий пучок
  • Мелений перець на смак
  • Свіжі огірки - 150 гр
  • Рослинна олія - 3 ст. л.
  • Сіль - за бажанням

Приготування:

1. Нарізати зелену цибулю, огірки.

2. Всі продукти з'єднати і заправити олією.

"Кошики" з картоплі з грибами

Складові:

  • Борошно - 300 гр
  • Картопля - 400 гр
  • Олія - 70 гр
  • Цибуля - 1 шт.
  • Цукор - 1 ч. Л.
  • Гриби печериці - 300 гр
  • Паста томатна - 2 ст. л.
  • Вода кип'ячена або овочевий бульйон - 200 мл
  • Сіль - 1 ч. Л.
  • Прованські трави сушені - 1 ч. Л.
  • Кріп - 1 пучок

Приготування:

1. Зварити картоплю.

2. Нарізати гриби і дрібно нарізати цибулю.

3. З картоплі зробити пюре.

4. Лук з грибами обсмажити.

5. В одну миску насипати томатну пасту, сіль і цукровий пісок. Залити кип'яченою водою або бульйоном. Додати спеції і перемішати.

6. Дати трохи остигнула картоплі насипати борошно і влити 70 мл олії. Далі змушують тісто.

7. З тіста зробити "кошики" і покласти туди начинку з грибів.

8. Скласти все в форму для випічки, змастивши її олією.

9. Все полити томатною пастою і поставити в духовку на 20-30 хвилин (180 градусів).

Риба у клярі

Інгредієнти:

  • Філе будь-якої риби - 700 гр
  • Борошно для клярі - 240 гр
  • Борошно для панірування - 3 ст. л.
  • Газована мінеральна вода - 200 мл.
  • Паприка солодка сушена - 2 ч. Л.
  • Сіль, мелений перець на смак
  • Рослинна олія

Приготування:

1. Філе риби нарізати шматочками. Викласти на серветку, щоб прибрати зайву вологу.

2. Посолити і поперчити рибу.

3. В окрему миску висипати борошно і спеції і повільно залити водою - все перемішати.

4. Кожен шматок філе вмочити в клярі і покласти на розігріту сковорідку з олією.

5. Смажити на середньому вогні з двох сторін.