RU  UA

Без України це неможливо: відомий журналіст розповів про "апетити" Путіна

Російська агресія щодо України полягає у баченні нашої країни частиною Російської імперії, яку намагається відновити президент РФ Володимир Путін. Без української території, з точки зору Кремля, ця імперія неможлива.

Про це у програмі Роксани Руно на Апостроф ТV "Всьо по бєспрєдєлу" розповів публіцист, письменник і журналіст Віталій Портников.

"Російська імперія з нашої точки зору - це та територія, яка була за часів Радянського Союзу. Ми зараз мало уявляємо, як до складу цієї імперії знову увійдуть Казахстан, Туркменістан, Латвія, Естонія... Але треба подивитися на це очима Володимира Путіна - в його очах проект Російської імперії наближений до російської національної держави. Це та держава, яка існувала в своїх кордонах до 1917 року і мала яскраво виражене національне ядро - там жив "руський народ". Він складався з великоросів, малоросів і білорусів: росіянин це була національність, а малорос і білорус були підвидами цієї національності", - пояснив Портников.

За словами Портникова, російська агресія полягає у світоглядному баченні Кремля України як власної території, яка зараз є бунтівною губернією, а тому агресивна політика триватиме.

"Ідея Путіна - це консолідація російських земель, які для нього чітко визначені: Російська Федерація, Україна і Білорусь. Це та імперія, яку йому потрібно зібрати. Українська ідея - це те, що ми народ зі своєю історією, який не має ніякого відношення до Росії ні політично, ні культурно. І ці дві концепції повністю суперечать одна одній", - пояснив журналіст.