RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

Всі новини

Рожкова надала необмежений доступ до бази даних ПриватБанку громадянам РФ в 2017 році - політолог

Детективи компанії Kroll, що є громадянам Росії, "могли передавати інформацію ПриватБанку російським спецслужбам".

Таке припущення висловив політолог Кирило Сазонов, пишуть "Подробности".

"Українські спецслужби з якоїсь причини не були задіяні в розслідуванні - ці функції передали міжнародному агентству. Ймовірно, тому що його детективи можуть вільно діяти по всьому світу. І у великого агентства є співробітники з самим різним громадянством. У тому числі і з російським. Як в нашому випадку. А ось це вже небезпечно. Тому що російські громадяни в складі місії СММ ОБСЄ викликали наше справедливе обурення. Росія - це агресор. І заяви, що російський військовий на роботі в ОБСЄ вірний принципам ОБСЄ, а не зливає інформацію ФСБ - казки. А ті, що отримали доступ до банківської української інформації детективи з російським громадянством? Чи не могли нічого злити за місцем проживання?", - заявив Сазонов.

Минулого тижня стало відомо, що проти першого заступника голови Нацбанку Катерини Рожкової і деяких співробітників НБУ ведеться розслідування за підозрою в державній зраді і розтраті, повідомило видання Kyiv Post.

"На своїй посаді вона мала і має доступ до неймовірної кількості інсайдерської інформації та особистих даних громадян. Від політиків і чиновників, до військових", - підкреслив політолог.

Він зазначив, що згідно з опублікованими документами, доступ у них був найширший.

"Тоді до Катерини Рожкової у мене дійсно є питання. Ви настільки наївні, що довіряєте детективам з російського офісу? Вже зараз про збереження своїх даних я висновки зробив", - резюмував політолог.

"Згідно з опублікованою інформацією про підозру в зраді Катерині Рожкової, з'явилися документи, що підтверджують надання доступу до бази даних ПриватБанку громадянам Росії, нібито співробітникам компанії Kroll, судячи з документів банку вищевказані особи мали необмежений доступ, виникає маса питань: хто надав такі повноваження Рожковій? Що взагалі знає про дану ситуацію СБУ? Хто контролював обсягом отриманої інформації? Можливо за допомогою даних громадян з'явилися бази клієнтів ПриватБанку в телеграм каналах?", - пише видання.

Раніше з'явилася інформація від джерела в правлінні ПриватБанку, що представники компанії Kroll у 2017 дійсно проводили розслідування в банку, компанію представляли співробітники з офісу в Москві, громадяни РФ. Їм було надано необмежений доступ до інформації, виділені робочі місця, основна їх функція - збір даних і їх переміщення в московський офіс для аналізу. На питання чи могли співробітники отримати дані про чиновників в Україні, військовослужбовців, підприємств оборонної промисловості джерело відповіло, що це можливо, так як контролю за надання даних з боку банку не було. В опублікованих документах за підписом Рожкової, вона зобов'язала надати доступ громадянам РФ, співробітникам компанії Kroll.