RU  UA

Аварія, яка змінила Україну: як розвивалися події на Чорнобильській АЕС

26 квітня в Україні згадують одну із найстрашніших трагедій в історії - аварію на Чорнобильській АЕС. Станція почала виходити з-під контролю ще о першій годині ночі, а далі події розгорталися із катастрофічною швидкістю.

Подробиці - у сюжеті Апостроф News о 12:00 на Апостроф TV.

26 квітня, 01:00. Четвертий енергоблок Чорнобильської атомної електростанції зупиняють на плановий ремонт і випробування турбогенератора. В якийсь момент ситуація виходить з-під контролю. Реактор намагаються заглушили в екстреному порядку, але, незважаючи на всі зусилля, він починає працювати з новою силою.

26 квітня, 01:23. Внаслідок перегріву ядерного палива лунає потужний вибух. Радіоактивні частинки стрімко вириваються назовні, отруюючи усе живе в радіусі десятків кілометрів.

26 квітня, 01:24. За хвилину після вибуху на пульті пожежників лунає сигнал тривоги. Без жодного екіпірування саме вони першими їдуть гасити полум'я. Усі рятувальники отримують високі і часто смертельні дози радіації, але запобігають повторним вибухам.

26 квітня, 06:00. Пожежу на четвертому енергоблоці повністю ліквідовано. Більшість людей, серед них і мешканці Прип'яті, навіть не здогадуються про наслідки трагедії. Натомість радянська влада шукає способи, як приховати інформацію.

26 квітня, 23:00. Рятувальників і співробітників станції, які постраждали у аварії, терміново везуть на лікування до Києва та Москви.

27 квітня, 02:00. Біля станції "Янів" чекають на сигнал від влади 1225 автобусів, 360 вантажівок і два дизель-потяги.

27 квітня, 13:00. Повідомлення про евакуацію зачитали по місцевому радіо. Людям сказали, що це тимчасово, і вони скоро повернуться додому. Брати з собою дозволили лише найнеобхідніше. У цей день евакуювали 45 тисяч людей.

28 квітня, 21:00. Радянська влада вперше офіційно визнає факт аварії на ЧАЕС.

2 травня. Майже за тиждень після катастрофи з 30-кілометрової зони починають вивозити людей.

Усього до кінця 1986 року евакуювали близько 116 000 жителів зі 188 населених пунктів. Ліквідацією наслідків аварії займалися понад 600 тисяч людей. Одразу після аварії було опромінено понад 8.5 мільйонів осіб і забруднено 155 квадратних кілометрів території.