RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

35-а річниця катастрофи на Чорнобильській АЕС: факти про трагедію, які потрібно знати

26 квітня весь світ пам'ятає як день трагедії на Чорнобильській АЕС. У 1986 році стався вибух, який зруйнував реактор четвертого енергоблоку.

Останні народжені в Чорнобилі: історія унікальної сім'ї

"Апостроф" зібрав головні факти про катастрофу.

Наймасштабніша катастрофа в історії атомної енергетики

Трагедія сталася в ніч з 25 на 26 квітня о 01:23. Аварія сталася під час проведення експерименту з вивчення можливості використовувати інерцію ротора турбогенератора для вироблення будь-якого кількості електроенергії, в разі, якщо в майбутньому реактор аварійно зупиниться.

Фото: dw.com

Ліквідація наслідків вибуху

За різними даними, участь в ліквідації наслідків вибуху на ЧАЕС брали від 600 до 800 тисяч осіб з усього СРСР. Це були самі співробітники станції, пожежники, військові.

Скільки людей загинуло

Радянська влада не розголошували точні цифри про смерті внаслідок ліквідації наслідків на ЧАЕС. Однак на сьогоднішній день відомо, що кількість жертв може становити від 4 до 10 тисяч чоловік.

Катастрофа призвела до масових смертей від раку. Багато молодих тоді людей, які брали участь в ліквідації, померли не доживши до 40 років.

Інфографіка: 24tv.ua

Радіоактивне випромінювання

Радіація в результаті вибуху поширювалася не тільки територією України, де під випромінюванням виявилися 1,9 млн осіб, а також Білорусією та Росією - 8,4 млн осіб. Під радіоактивне випромінювання потрапили й інші країни, зокрема, Європи.

Найбільше від радіаційного забруднення постраждала Білорусь - 70% її території.

Небезпечні зони

Непридатними для життя виявилися території близько 5 млн га - вони були виведені з сільськогосподарського обороту. А навколо АЕС була створена 30-кілометрова зона відчуження.

Фото: delo.ua

Як повідомляв "Апостроф", зараз Чорнобиль - це місто-привид, який привертає сталкерів з усього світу. Хтось із них відчуває себе безкарним в зоні відчуження і трощить занедбані квартири, а хтось навпаки робить все, щоб повернути мертвому місту життя.