RU  UA  EN

Субота, 25 травня
  • НБУ:USD 39.75
  • НБУ:EUR 42.80
НБУ:USD  39.75
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 травня

24 травня

Всі новини

Справа не тільки в нових штамах: лікарі пояснили, чому в Україні зростає смертність від COVID-19

У той час, як третя хвиля коронавірусу йде на спад, смертність від ускладнень Covid-19 в Україні навпаки зростає. Лікарі називають кілька причин цього явища.

Про це повідомляє "Обозреватель".

Згідно зі статистикою Міністерства охорони здоров'я України, на початку 2021 року відсоток летальних випадків від коронавірусу становив 1,76% з усіх хворих, а сьогодні - вже 2,04%.

Лікар-інфекціоніст Володимир Курпіта вважає, що однією з причин зростання смертності є мутація вірусу. Він став більш агресивним, і став вражати більш молоде населення.

Крім цього, за його словами, на зростанні смертності могло позначитися перевантаження системи охорони здоров'я.

"Коли лікар замість 10 пацієнтів обслуговує 30-40-50 або медсестра змушена працювати з половиною сотні хворих замість 10-15, то природно вони не можуть приділити всім належну увагу. Цей фактор навіть важливіший, ніж нестача кисню в лікарні, хоча і він теж дуже важливий ", - пояснив Курпіта.

Своєю чергою лікар-інфекціоніст з Чернівців Ольга Кобевко вважає, що в Україні помилково запевняли населення в тому, що коронавірус вражає в основному людей похилого віку, а також тих, у кого є серйозні супутні захворювання. Молоді люди розслабилися, не дотримувалися карантинних вимог і вмирали через свою безпечність.

Професор, вірусолог, завідуюча відділом Інституту ім. Громашевського АНУ Алла Мироненко також відзначає, що на число смертей впливає велика кількість хворих, тому що чим більше пацієнтів, тим складніше їх обслуговувати.

Вона додала, що причиною високої летальності може бути не дуже висока якість обслуговування сімейних лікарів.

"У мене враження, що у нас зараз лікують тільки по телефону. Один лікар призначить аналізи, подивиться їх і випише адекватне лікування, інший - ні. Але ж всі люди різні, зі своїми ускладненнями", - зазначила вірусолог.

Також у високій смертності, на її думку, винна і безпечність людей.

"Не кожен розуміє, що з цією хворобою потрібно якомога швидше звертатися до лікаря, не затягувати. Хто раніше звернеться і отримає нормальне призначення, у того більше шансів вижити. Люди мають розуміти, що коронавірус це не та хвороба, яка сама пройде", - резюмувала Мироненко.

Як повідомляв "Апостроф", нові штами коронавірусу агресивніші і значно швидше передаються від хворого до здорового, практично шансів не заразитися від хворого немає.