RU  UA

Може вражати цілі в будь-який час доби: що відомо про українську ЗРС "Кільчень"

Конструкторське бюро "Південне" розробляє нову зенітну ракетну систему "Кільчень". Вона є абсолютно новою розробкою, яка за своїми тактико-технічними характеристиками не поступається кращим світовим зразкам, а за багатьма показниками навіть перевершує їх.

Гроза небес: в Україні створюється потужна зенітна система

Про це "Апострофу" розповів начальник групи проектного відділу ДП "Конструкторське бюро" Південне "ім. М.К. Янгеля" Валерій Перьков.

За його словами, ЗРС "Кільчень" зможе вести ефективну боротьбу з існуючими і перспективними засобами повітряного нападу, включаючи ті, які використовують технології "СТЕЛС", незалежно від пори року і доби в умовах інтенсивної радіоелектронної протидії супротивника.

"До складу системи входять до шести одиниць зенітних ракетних комплексів, здатних вражати маневруючі аеродинамічні цілі на дальності до 280 км, а також обстрілювати одночасно до 12 цілей, 6 з яких можуть бути балістичними (або до 16 аеродинамічних цілей), з одночасним наведенням до двох зенітних керованих ракет на кожну аеродинамічну мету і до чотирьох ракет на кожну балістичну ціль", - говорить експерт.

Перьков зазначає, що розробка зенітної ракетної системи ведеться відповідно до вимог стандартів NATO з використанням сучасних технологій і принципів бойового управління, серед яких, наприклад, сетецентричний принцип управління системою і мультирадарна обробка радіолокаційної інформації.

"Все це робить її актуальною не менш, ніж на двадцятирічну перспективу, а з урахуванням подальшої модернізації - навіть на більший термін", - відзначає він.

У проекті беруть участь понад 30 підприємств і наукових установ, розташованих в 10 областях України. Вся українська кооперація співвиконавців готова до негайного виконання відповідної дослідно-конструкторської роботи, додав Перьков.

Раніше повідомлялося, що вартість створення інноваційної ЗРС становить приблизно третину або чверть від вартості відомого американського комплексу Patriot, про розміщення якого активно говорять в Україні.