RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

В Україні злетіли ціни на "стратегічний" продукт: названо причини

На тлі ймовірного дефіциту гречки в українських супермаркетах вартість кілограма цієї улюбленої в народі крупи зросла до 50 гривень. Експерти кажуть про нерентабельність вирощування цієї культури в Україні та зменшення імпорту гречки, зокрема, з Росії.

Як повідомив в коментарі сайту "Обозреватель" перший віце-президент Торгово-промислової палати України Михайло Непран, іноземні партнери не зацікавлені у вирощуванні цієї культури.

"В Європі немає культури споживання гречки. Гречка - НЕ експортно-орієнтований товар, а товар для внутрішнього споживання. А якщо гречка не експортно-орієнтована, значить, великі міжнародні компанії не вкладають в неї гроші, не роблять форвардні контракти. Вона економічно невигідна для вирощування", - стверджує він.

Експерти стверджують, що в останні роки українські аграрії перейшли на вирощування більш рентабельних культур - пшениці, кукурудзи, соняшнику та інших, які успішно продаються за кордоном. Через брак власної гречки, її доводиться імпортувати, зокрема з Росії, яка оголосила про тимчасову відмову від поставок в Україну.

"Якщо розглядати структуру поставки гречки в 2020 році, то близько 75% потреби забезпечується власним виробництвом, а 25% - за рахунок імпортних поставок, половина яких припадає на Російську Федерацію", - повідомила аналітик УКАБ Світлана Литвин

Тим часом в прес-службі Міністерства розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України повідомили, що, за станом на 1 травня 2021, за експертними підрахунками, було імпортовано 46 тис. тон гречки, тому підстав для виникнення дефіциту немає.

"Станом на 1 травня 2021 Україна експортувала 0,6 тис. Тонн зерна гречки (за кодом згідно УКТЗЕТ 1008 10 00 00) та імпортувала 31,3 тис. тонн (зокрема, РФ - 18,9 тис. тонн, Казахстану - 9 тис. тон, Білорусі - 3,4 тис. тон). Також було імпортовано майже 19 тис. тонн зерна злаків (за кодом згідно УКТЗЕТ 1104 29 17 00), з яких, за експертними оцінками, гречана крупа становить близько 80%, або 15 тис. тон ", - сказано в повідомленні.

У Мінекономіки підкреслили, що не очікують проблем на ринку гречки через тимчасову відмову Росії експортувати цю продукцію в Україні. "Внутрішні потреби в гречці будуть повністю забезпечені", - переконують в міністерстві.

Як повідомляв "Апостроф", в Україні зростає вартість продуктів - за рік вона в середньому підвищилася на 7,5%, експерти поділилися прогнозами, що буде з цінами в найближчому майбутньому.