RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

19 травня

18 травня

17 травня

16 травня

Всі новини

Весняний День святого Миколая: історія свята і заборони

22 травня, як і 19 грудня, православні українці відзначають день Миколая Чудотворця. За переказами саме в цей день мощі святого були перенесені з міста Міри до міста Барі, щоб уберегти їх під час нападу ворогів.

"Апостроф" розповідає про традиції та заборони свята.

Через деякий час, на місці, куди були перенесені мощі святого, побудували храм. Вважається, що Микола Чудотворець, або як його називають Нікола Весняний, допомагає всім страждаючим, які звернулися до нього за допомогою.

У народі цей день носить назви Микола весняний, Микола літній, Микола теплий, Микола травневий або Миколін день.

У День святого Миколая Чудотворця рекомендується сходити до Церкви і звернутися до нього з проханням про благополуччя і здоров'я. У цей день прийнято робити генеральне прибирання, дозволяється також інша робота.

У свято Миколая Угодника не можна відмовляти в допомозі нужденним, інакше, вважали наші предки, на сім років в будинку оселиться бідність. Також вважалося, що на святого Миколая не можна стригтися і навіть брати в руки ножиці.

Оскільки Микола Угодник шанувався як покровитель родючості, до його свята були приурочені так звані "ходіння в жито" - ритуальні обходи полів і огляд посівів. Наші предки вірили, що напередодні сам Микола Чудотворець обходить поля і допомагає житу рости.

Крім того, в цей день було прийнято відмовляти в чомусь дітям, так як Микола Угодник є їх покровителем. Тому всім дітям бажано зробити хоч невеликі подарунки.

Заборонено вдаватися до буйному розгулу, танцювати і співати голосні пісні, а також зловживати алкоголем. Крім того небажано з'ясовувати стосунки і сваритися, тим більше битися. Сваритися 22 травня, значить, накликати на себе невдачі.