RU  UA  EN

Неділя, 29 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

29 вересня

28 вересня

Всі новини

В Україну прибула нова партія вакцини Pfizer: хто її отримає і що потрібно знати

У середу, 26 травня, в Україну прибула перша партія вакцини проти коронавірусу компанії Pfizer/BioNTech, придбана за кошти держбюджету. До цього препарат поставляли в рамках глобальної ініціативи COVAX.

За три місяці "мінус" місто: в Україні смертність б'є всі рекорди, і це ще не найбільша біда

"Апостроф" розповідає все, що відомо на даний момент.

Літак з Pfizer, закупленою за кошти держбюджету, приземлився в Україні. Надалі передбачається, що такі рейси літатимуть щотижня з невеликими партіями препарату.

У МОЗ заявили, що в Україну прибули 117 тис. доз вакцини проти COVID-19 виробництва Pfizer-BioNTech, всього до кінця цього тижня в країну доставлять 167 310 доз цього препарату.

Апостроф / Роман Петушков
1 / 1
Апостроф / Роман Петушков
1 / 1
Апостроф / Роман Петушков
1 / 1
Апостроф / Роман Петушков
1 / 1
Апостроф / Роман Петушков
1 / 1
Апостроф / Роман Петушков
1 / 1
Апостроф / Роман Петушков
1 / 1
Апостроф / Роман Петушков
1 / 1
Апостроф / Роман Петушков
1 / 1
Апостроф / Роман Петушков
1 / 1
Фото: https://olvica.kiev.ua/ru/vakczinacziya.html
1 / 1

Згідно з контрактом, до кінця року в Україну повинні поставити 20 млн доз вакцини Pfizer, але є обмеження по кількості препарату, який доставляється за один раз - це пов'язано з тим, що вакцина вимагає зберігання в особливих умовах.

Наскільки ефективна вакцина Pfizer від нових штамів коронавірусу

Дослідження, проведені в Катарі і Ізраїлі, показали, що вакцина компанії Pfizer ефективна проти британського і південноафриканського штамів - її застосування дозволяє запобігати важкому розвитку пневмонії.

Вчені заявили, що у випадку з південноафриканським штамом імунітет після вакцинації двома дозами препарату Pfizer виник у 72-75% щеплених. У випадку з британським штамом цей показник досяг 87-89%. Якщо люди хворіли на коронавірус після щеплення, то уникали важких наслідків, здатних привести до летального результату.

Крім того, результати дослідження Служби громадської охорони здоров'я Англії (PHE) показали, що американська вакцина Pfizer/BioNTech і британська AstraZeneca досить ефективні проти індійського штаму COVID-19, який викликав хвилю смертності в Індії і супроводжується виникненням у хворих "чорного" грибка.

Pfizer показав ефективність у 88% проти індійського штаму, AstraZeneca - 60% через два тижні після отримання другої дози. Через три тижні обидві вакцини показали ефективність у 50%.

Які побічні ефекти можуть бути

За даними нідерландського Центру побічних ефектів "Лареб", станом на квітень було відомо про деякі побічні ефекти вакцини Pfizer/BioNTech - у двох випадках це стосувалося важких алергічних реакцій, але пацієнти отримали необхідну медичну допомогу і швидко пішли на поправку. Саме з цієї причини Європейське агентство з лікарських засобів (EMA) порадило стежити за людьми протягом 15 хвилин після ін'єкції.

Хто отримає цю вакцину в Україні

Перша партія вакцини Pfizer у рамках глобальної ініціативи COVAX (не за державні гроші) прибула в Україну 16 квітня, тепер же мова йде про партію препарату, закупленого за кошти бюджету. У МОЗ пояснили, що препаратом будуть вакцинувати:

  • громадян у будинках для людей похилого віку (мова йде про жителів і працівників таких установ), які підпадають під перший етап вакцинації;
  • працівників Державної служби надзвичайних ситуацій та Державної прикордонної служби, які підпадають під третій етап вакцинації.

Чому важлива вакцинація

Напередодні в Євросоюзі рекомендували дозволити в'їзд до країн ЄС громадян третіх країн, які вакцинувалися проти коронавірусу схваленими ЕМА або ВООЗ препаратами за два тижні до поїздки, але умови кожна країна може встановлювати окремо.

На сьогодні в ЄС зареєстровані вакцини від компаній AstraZeneca, Pfizer/BioNTech, Moderna і Johnson & Johnson, а це означає, що щеплення одним з цих препаратів може стати "пропуском" в ЄС. Зараз в Україні із затвердженого в ЄС переліку вакцин використовується тільки Pfizer і два види AstraZeneca: південнокорейського виробництва і індійського (Covishield).

Даними препаратами зараз вакцинують окремі категорії громадян: військових, медиків, поліцейських, митників, пенсіонерів у будинках для людей похилого віку, маломобільні групи населення. Крім того, не всі медики, що входять у першу по пріоритетності категорію вакцинації, отримали другу дозу вакцини.

Читайте також матеріал "Апострофа": Багато українців захищені від коронавірусу навіть без вакцин - епідеміолог Наталя Виноград.