RU  UA

Легко може зафіксувати скупчення військ: з'явилися деталі про новий український супутник

В Україні на даний момент розробили власний супутник "Січ-2-1", який після висадки на орбіту може використовуватися Збройними силами України.

Про це повідомили в програмі Security Talks на Апостроф TV з Валентином Бадраком.

Український супутник "Січ-2-1" спроєктували в Дніпрі на держпідприємстві "Конструкторське бюро" Південне "ім. Янгеля". Його приготуванням займалося державне підприємство "Південмаш", на якому зараз тестують цей супутник.

"Січ-2-1" - це поліпшена версія апарату "Січ-2", запущеного в 2011 році. Він пропрацював лише два роки на орбіті Землі, тому що виникли проблеми з російськими акумуляторами.

"Це вже відпрацьована конструкція супутника. Ми зробили два ідентичних супутники - один для Єгипту, а інший для України. Він був запущений в 2011 році. Тому цей апарат повинен замінити супутник "Січ-2", який раніше був виведений на орбіту. Він повністю зібраний, зараз проводяться електричні випробування. Це перевірки систем на їхнє функціонування і на можливість вирішення завдань", - заявив головний конструктор космічних апаратів, комплексів і систем ДП" КБ "Південне" ім. Янгеля" Костянтин Білоусов.

За його словами, вже виконано більше половини цих випробувань вже виконали, працюють відповідно до затвердженого генерального мережевого графіку робіт без відставань.

Супутник зможуть використовувати ЗС України, коли його виведуть на орбіту. За допомогою просторової роз'єднаності близько 8 метрів можна буде виявити скупчення ворожих військ. Його можна буде використовувати як оглядовий, так як "Січ-2-1" може охоплювати на Землі смугу в 46 км.

Для більш детального спостереження можливе підключення апаратів з кращою роздільною здатністю, таких як українські супутники дистанційного зондування Землі - "Січ-2М" і "Січ-3-О", які мають високу і надвисоку просторову розрізненість. В "Січ-3-О" вона повинна бути до півметра. В такому випадку можна буде спостерігати за автомобілем або скупченням людей. Зараз цей космічний апарат спроєктований, але вивести його на орбіту зможуть приблизно в 2025-2026 роках.

"Всі наші пропозиції враховані в проекті космічної програми України, який зараз перебуває на розгляді у відповідних державних установах. Ми вважаємо, якщо в стислі терміни ця космічна програма буде ухвалена, то вона обов'язково повинна бути реалізована нашою космічною галуззю. Не тільки КБ "Південне", але й нашими співвиконавцями", - зазначив Бєлоусов.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в Україні анонсували створення власного космодрому.