RU  UA

Люди стоять у величезних чергах: колишній головний санлікар назвав проблеми вакцинації в Україні

В Україні почали працювати центри вакцинації - тепер всі бажаючі отримали можливість зробити щеплення від COVID-19. Водночас така організація процесу має свої мінуси.

Про це в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповів головний санітарний лікар України у 2014-2016 роках Святослав Протас.

Ексголовний санлікар України висловив радість через те, що зараз в Україні не змушують робити щеплення тих, хто не має бажання, і не відмовляють тим, хто хоче це зробити.

Одночасно він зазначив, що підхід з центрами масової вакцинації має свої мінуси. Він упевнений, що оскільки щеплення є медичними маніпуляціями, вони повинні здійснюватися в установах охорони здоров'я.

Протас нагадав, що в Україні близько 20 тисяч закладів охорони здоров'я та висловив здивування тим, що процес вакцинації не можна організувати там. Замість цього люди стоять у величезних чергах у прищепних центрів.

"Є для цього заклади охорони здоров'я. Там є персонал, який століттями займався щепленнями. Є фельдшери, медичні сестри, лікарі", - сказав він.

Ексчиновник пояснив, що до кожної людини потрібен індивідуальний підхід і сімейний лікар знає стан здоров'я та анамнез пацієнта краще, ніж лікарі, які проводять лише коротке анкетування в центрах масової вакцинації.

"Таким чином, ми збільшуємо ризики несприятливих подій після імунізації через те, що у когось можуть бути якісь протипоказання, про які людина забула чи не хоче говорити", - вважає Віктор Протас.

Крім того, він нагадав, що коронавірус нікуди не подівся, а тільки уповільнив поширення через літню спеку. На його думку, люди можуть заразитися в транспорті по дорозі в прищеплювальний центр або в черзі в очікуванні вакцинації.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Не можна як стадо, масово всіх заганяти та колоти в торгових центрах і на стадіонах - колишній санлікар України