RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

Всі новини

Троїцька поминальна субота: традиції і що не можна робити в цей день

На 50-й день після Великодня відзначається велике церковне свято - День святої Трійці, цього року українські християни східного обряду святкуватимуть його 20 червня. Напередодні відзначається Троїцька поминальна субота - день поминання покійних.

"Апостроф" розповідає про традиції і заборони цього дня.

В 2021 році Троїцька поминальна субота припадає на 19 червня. Її історія сягає корінням в традицію зустрічі свята Трійці (П'ятидесятниці). Це - останній день старозавітної церкви перед явленням у всій повноті церкви Христової. Тому в цей день прийнято згадувати всіх людей, що коли-небудь жили.

Багато віруючих приходять до храмів для поминання своїх померлих ввечері в п'ятницю напередодні батьківської суботи, відбувається велика панахида. Найважливіша частина поминання відбувається вранці в суботу за Божественною літургією.

Після храму все йдуть на цвинтар до могил своїх близьких. Там запалюють свічки і в мовчанні і молитві поминають тих, хто пішов. Після цього могили прикрашають квітами і зеленню і проводять ритуальні трапези.

Троїцька поминальна субота - час, відданий пам'яті померлих, тому розваги недоречні. Цей день краще присвятити роздумам про життя і смерть.

Також заборонено погано говорити про померлих і в цілому вживати лайливі слова і допускати погані думки.

Всупереч розхожій думці, що в Троїцьку батьківську суботу заборонено працювати по дому, це не так. При необхідності дозволяється готувати, прати і прибирати, проте важку роботу краще відкласти на потім.

Раніше "Апостроф" розповідав, що категорично не можна робити в День святої Трійці.