RU  UA

В Україні з'явилися цифрові ковід-сертифікати: як їх отримати і чи визнає їх світ

В Україні запрацювала пробна версія цифрових COVID-сертифікатів. Їх буде два - внутрішній і зовнішній.

Саме з останнім документом можна виїжджати за кордон, але узгодженої позиції Євросоюзу щодо цього документу досі немає.

Подробиці - у сюжеті Апостроф News на Апостроф TV.

"Я б хотів подорожувати, поїхати кудись закордон цього сезону, цього літа. Але я, на жаль, не знаю, як будуть працювати ці сертифікати, чи їх затвердять, чи визнають інші країни", - розповідає Андрій Булах.

Андрій - лікар екстреної допомоги. Він одним із перших отримав щеплення від коронавірусу. Після другої дози чоловік одразу отримав Міжнародне свідоцтво про вакцинацію. Поки що це єдиний офіційний документ про щеплення. Він затверджений ВООЗ ще з 2005 року і містить інформацію англійською та українською мовами.

"На даний момент не всі країни його визнають. В першу чергу, це країни Євросоюзу. Ще немає змоги туди подорожувати, але в Єгипет, Туреччину, Грузію з цим сертифікатом можна поїхати", - наголошує Андрій.

Потрапити до Євросоюзу має допомогти цифровий ковід-сертифікат. Він більш захищений, ніж паперове свідоцтво, і зручний. Так звані паспорти вакцинації вже запрацювали і в Україні, щоправда, поки у тестовому режимі.

"Цей сертифікат ви можете бачити в "Дії". Як він працює: коли людина, наприклад, прилітає до іншої країни, то вона показує прикордоннику на будь-якому носії у паперовому вигляді, в телефоні цей QR-код. Він розшифровується сканером, і прикордонник може пересвідчитися, що це достовірна, правильна інформація", - пояснила проектна менеджерка Міністерства цифрової трансформації Катерина Черногоренко.

Як стати власником сертифікату, на власному прикладі показав Міністр цифрової трансформації Михайло Федорів. Необхідно завершити курс щеплення, завантажити застосунок "Дія" і пройти верифікацію. Після цього у телефоні з'явиться електронна версія сертифікату.

"Ідея полягає в тому, що якщо ми восени чи колись підемо на локдаун, ми розглянемо варіант, щоб в залежності від епідеміологічної ситуації, дозволити працювати тим закладам, тим бізнесам, де повністю провакцинований персонал, провакциновані відвідувачі", - наголосив заступник Міністра охорони здоров’я з питань цифрового розвитку Ярослав Кучер.

Сертифікати будуть трьох видів: підтверджуватимуть вакцинацію, негативний тест, або те, що людина перехворіла. Всю інформацію "Дія" отримує з медичного реєстру. І тут треба пильнувати, аби лікарі вносили правильні дані, бо у разі помилки цифровий сертифікат не згенерується.

В країнах ЄС та Шенгену так звані паспорти вакцинації почали діяти ще раніше. Наприклад, в Ізраїлі вони запрацювали з початку вакцинальної кампанії.

"Спочатку вони були дуже важливі, тому що у нас працювала система "світлофор". Якщо у тебе є зелений паспорт, то ти можеш ходити в ресторани, тоді все почало відкриватися. Тільки за сертифікатами можна було ходити в ресторани, спортзали, театри", - розповідає мешканка Ізраїлю Альона Сербіна.

Зараз ці ковід-сертифікати скасовують, як і обов’язкову самоізоляцію.

"Всі, хто вилітають з Ізраїлю, і у когоє сертифікат про вакцинацію, коли потім влітають, не повинні сидіти двотижневий карантин, за винятком кількох країн. Не в усіх країнах він працює. У багатьох країнах ти повинен обов'язково робити тест", - додає Альона.

Так само сертифікат працює і у Польщі.

"Зараз немає жодних обмежень для тих, хто вакцинований і хто невакцинований. Є лише один привілей для вакцинованих: місця у кінотеатрах, на концертах. Там можна заповнювати якусь кількість місць, але без врахування тих, хто вакцинований", - пояснює Максим Шилін, який отримав ковід-сертифікат у Польші.

У Польщі ковідні сертифікати отримують усі щеплені, без винятку. Навіть, якщо ти іноземець.

"Держава зацікавлена тебе вакцинувати, навіть якщо ти їдеш на якусь сезонну роботу. Наприклад, на полуницю", - зазначає Максим.

Українські ж документи на рівні ЄС поки що не дійсні. Спершу їх має перевірити Єврокомісія.

"Як тільки ми пройдемо оцінку, будуть укладені міжнародні угоди, які зафіксують взаємовизнання. І вже можна буде подорожувати", - роз'яснює Катерина Черногоренко.

Бета-тестування у застосунку "Дія" триватиме два тижні. Цей термін піде на усунення всіх недоліків. Вже по закінченню тестового режиму всі українці, які пройшли повний курс вакцинації, автоматично отримають такі цифрові сертифікати.

Утім ковід-сертифікат не є ані гарантією, ані стовідсотковою перепусткою. Це лише інструмент, який має полегшити подорожі, бо у кожної країни діють свої санітарні правила. Ознайомитися із ними можна на інтерактивній карті МЗС.