RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

Всі новини

Що робить штам "Дельта" небезпечнішим: пояснення і поради лікаря-інфекціоніста

Коронавірус Дельта, який є більш заразним штамом, має близько 15 різних мутацій в порівнянні з вихідним вірусом.

Про це попередила лікар-інфекціоніст Ольга Голубовська.

За словами фахівця, тільки в США за останні два тижні кількість випадків COVID-19, викликаних штамом "Дельта", потроїлася. Голубовська нагадала, що ця мутація є більш заразною, адже в 2020 році було потрібно в середньому 6 днів до позитивного ПЛР-тесту після контакту, а з індійським штамом на це йде в середньому близько 4 днів.

Дельта штам коронавірусу навчився вислизати від імунної системи і робить вірус більш небезпечним для організму. Мутація пошкоджує клітинний апарат і створює свої копії, які, після загибелі клітини, потрапляють у міжклітинний простір і тільки там піддаються атаці антитілами, що нейтралізують.

"Більш того, Delta частково вислизає від антитіл, що виробляються і у відповідь на вакцинацію, причому робить це більш ефективно, ніж штам Alpha або B.1.1.7. У літніх людей цей ефект більш виражений. Якщо людина вакцинована один раз, ефективність вакцинації становить близько 30% для запобігання хвороби і 75% для запобігання госпіталізації (дані Великобританії). Після двох доз вакцини це співвідношення дорівнює 80% і 94% відповідно", - продовжила Ольга Голубовська в своєму Facebook.

Щоб убезпечити себе від Дельта штаму коронавірусу, Ольга Голубовська дала українцям кілька порад:

  • зустрічатися з новими мутаціями коронавируса потрібно з імунітетом;
  • гуморальний імунітет після хвороби триває не менше 11 місяців (результати досліджень - ред.), пріоритет в вакцинації треба віддавати неімунним, особливо з груп ризику;
  • пройти повний курс вакцинації;
  • після отримання щеплень уникати людних місць, дотримуватися дистанції і посилювати засоби індивідуального захисту, оскільки організм вразливий до інфікування після закінчення імунізації;
  • правильно харчуватися і дотримуватися повноцінного режиму сна.

Колегам-лікарям Ольга Голубовська порекомендувала на ранніх стадіях хвороби, коли може початися вірусна пневмонія без підвищення прозапальних маркерів, виписувати пацієнтам противірусні препарати, наприклад, ремдесевір. Через день-два поліпшення не варто очікувати, але після корекції терапії відразу стане легше, оскільки зниження вірусного навантаження дасть ефект.

Лікар-інфекціоніст також припустила, що при подібних симптомах можна розглядати ранню госпіталізацію осіб з груп ризику для мінімізації ризиків тяжкого перебігу захворювання та зниження рівня смертності від COVID-19.

Також читайте матеріал "Апострофа": "Дельта" накриє Україну через 6-8 тижнів, потрібні нові вакцини - лікар-інфекціоніст.