3 серпня в світі відзначають - День кавуна. Свою історію він починає з США, де відзначається як Національний День кавуна (National Watermelon Day).
Про це пише calend.
Кавун звичайний (лат. Citrullus lanatus) - це баштанна культура, однорічна трав'яниста рослина, вид роду Кавун (Citrullus) сімейства Гарбузові (Cucurbitaceae). Колір кори кавуна буває різний: від білого і жовтого забарвлення до темно-зеленого з малюнком у вигляді сітки, смуг, плям. А м'якоть - рожева, червона, малинова, рідше - біла і жовта.
В Україні і Європі кавуни вперше з'явилися приблизно в 11-12 століттях (за іншими даними - в 13-14 століттях), а в Америку вони були доставлені в 16-му столітті європейськими колоністами, разом з африканськими рабами.
Рецепти з кавуном:
Салат з кавуном і камамбером
Інгредієнти на 1 порцію:
- Сир камамбер, 125 г
- Шпинат, 100 г
- Кавун, 250 г
- Йогурт натуральний, 60 г
- Оливкова олія extra virgin, 15 г
- Невеликий пучок свіжої м'яти
- Тростинний цукор, цукор, сіль, перець за смаком
Приготування:
Для приготування соусу змішуємо оливкову олію, йогурт, цукор, сіль і перець. Додаємо дрібно посічену свіжу м'яту.
Готуємо шпинат: миємо, відриваємо нижню частину, залишаючи тільки листя, просушуємо. Додаємо до шпинату соус. Викладаємо шпинат з соусом і часточки кавуна без шкірки на тарілку.
Розрізаємо шайбу сиру уздовж навпіл на 2 частини. Зрізану частину посипаємо тростинним цукром, обпалюємо пальником або обсмажуємо до карамелізованої скоринки. Викладаємо зверху на базу.
Кавун з яловичиною в устричному соусі
Інгредієнти:
- Фарш яловичий, 100 г
- Біла м'якоть кавуна, 150 г
- Часник, 1 зубчик
- Устричний соус, 15 г
- Соєвий соус, 10 г
- Сухий чилі перець, 2 г
- Цибуля зелена, 5 г
- Білий перець, 1 г
- Сіль, 2 г
- Рослинна олія, 15 г
Приготування:
Очищаємо кавун від зеленої шкірки і нарізаємо великими скибочками. (Стигла червона частина не йде) солимо, перемішуємо і залишаємо маринуватися на 15 хвилин. Кавунова м'якоть віддасть зайву вологу, її ми зливаємо. На розігріту сковороду наливаємо рослинне масло і обсмажуємо фарш і часник. Додаємо устричний соус, соєвий соус, чилі перець порізаний кільцями, білий перець, кавунову м'якоть і швидко обсмажуємо. Прикрашаємо різаною цибулею.
Домашній лимонад "Кавун-Огірок"
Інгредієнти:
- Кавуновий фреш, 50 мл
- Алтайський чай, 25 мл
- Сироп фруктози, 15 мл
- Газована вода, 70 мл
- Огірок, 20 гр
Приготування:
Алтайський чай заварюємо і даємо охолонути. Кавуновий фреш, охолоджений алтайський чай, сироп фруктози і газовану воду змішуємо і додаємо нарізаний кільцями огірок.
І якщо ви ще не пробували цього літа кавуни, так як побоюєтеся можливих отруєнь через нітрати, радимо вам розібратися, як правильно їх вибирати.