RU  UA  EN

Пʼятниця, 22 листопада
  • НБУ:USD 41.00
  • НБУ:EUR 43.20
НБУ:USD  41.00
Суспільство

Новини

22 листопада

21 листопада

Всі новини

День кавуна 2021: історія свята і цікаві рецепти

3 серпня в світі відзначають - День кавуна. Свою історію він починає з США, де відзначається як Національний День кавуна (National Watermelon Day).

Про це пише calend.

Кавун звичайний (лат. Citrullus lanatus) - це баштанна культура, однорічна трав'яниста рослина, вид роду Кавун (Citrullus) сімейства Гарбузові (Cucurbitaceae). Колір кори кавуна буває різний: від білого і жовтого забарвлення до темно-зеленого з малюнком у вигляді сітки, смуг, плям. А м'якоть - рожева, червона, малинова, рідше - біла і жовта.

В Україні і Європі кавуни вперше з'явилися приблизно в 11-12 століттях (за іншими даними - в 13-14 століттях), а в Америку вони були доставлені в 16-му столітті європейськими колоністами, разом з африканськими рабами.

Рецепти з кавуном:

Салат з кавуном і камамбером

Інгредієнти на 1 порцію:

  • Сир камамбер, 125 г
  • Шпинат, 100 г
  • Кавун, 250 г
  • Йогурт натуральний, 60 г
  • Оливкова олія extra virgin, 15 г
  • Невеликий пучок свіжої м'яти
  • Тростинний цукор, цукор, сіль, перець за смаком

Приготування:

Для приготування соусу змішуємо оливкову олію, йогурт, цукор, сіль і перець. Додаємо дрібно посічену свіжу м'яту.

Готуємо шпинат: миємо, відриваємо нижню частину, залишаючи тільки листя, просушуємо. Додаємо до шпинату соус. Викладаємо шпинат з соусом і часточки кавуна без шкірки на тарілку.

Розрізаємо шайбу сиру уздовж навпіл на 2 частини. Зрізану частину посипаємо тростинним цукром, обпалюємо пальником або обсмажуємо до карамелізованої скоринки. Викладаємо зверху на базу.

Кавун з яловичиною в устричному соусі

Інгредієнти:

  • Фарш яловичий, 100 г
  • Біла м'якоть кавуна, 150 г
  • Часник, 1 зубчик
  • Устричний соус, 15 г
  • Соєвий соус, 10 г
  • Сухий чилі перець, 2 г
  • Цибуля зелена, 5 г
  • Білий перець, 1 г
  • Сіль, 2 г
  • Рослинна олія, 15 г

Приготування:

Очищаємо кавун від зеленої шкірки і нарізаємо великими скибочками. (Стигла червона частина не йде) солимо, перемішуємо і залишаємо маринуватися на 15 хвилин. Кавунова м'якоть віддасть зайву вологу, її ми зливаємо. На розігріту сковороду наливаємо рослинне масло і обсмажуємо фарш і часник. Додаємо устричний соус, соєвий соус, чилі перець порізаний кільцями, білий перець, кавунову м'якоть і швидко обсмажуємо. Прикрашаємо різаною цибулею.

Домашній лимонад "Кавун-Огірок"

Інгредієнти:

  • Кавуновий фреш, 50 мл
  • Алтайський чай, 25 мл
  • Сироп фруктози, 15 мл
  • Газована вода, 70 мл
  • Огірок, 20 гр

Приготування:

Алтайський чай заварюємо і даємо охолонути. Кавуновий фреш, охолоджений алтайський чай, сироп фруктози і газовану воду змішуємо і додаємо нарізаний кільцями огірок.

І якщо ви ще не пробували цього літа кавуни, так як побоюєтеся можливих отруєнь через нітрати, радимо вам розібратися, як правильно їх вибирати.