RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

На 5-річницю кримського рейду ГУР інформації про зрадників досі немає - експерти

Відповідей на запитання про "злив" координат перебування українських розвідників в Криму у 2016 суспільство досі не почуло. Проте, все вказує, що зрада була, хоч і не завадила розвідникам завершити операцію успішно.

Про це та діяльність ГУР МО в умовах війни розповіли військові експерти.

5 років тому на кримському півострові відбувалася спецоперація ГУР МО за участі чинного керівника спецслужби Кирила Буданова. Попри те, що росіянам вірогідно повідомили місце перебування розвідників, їм вдалося завершити операцію успішно. Тоді, пригадує військовий експерт Михайло Жирохов, група ГУР потрапила на російські спецслужби.

"Після того були підриви людей, які до цієї операції причетні, був підрив в Маріуполі, замах на життя самого Буданова. Але це не ті матеріали, якими володіють тут місцеві ЗМІ, це операція "розписувалася" за матеріалами російських ЗМІ. Тоді у них загинув досить підготовлений офіцер ФСБ, загинув солдат строкової служби, коли ця група проривалася… Ви розумієте на скільки росіяни контролюють Крим, і зараз, і тоді, і на скільки група наша була підготовлена, що вона змогла вийти", - зауважив експерт.

Жирохов переконаний, що групу розвідників зрадили: "І в Криму все відомо, хто їх зрадив. Але навіть попри це – операція була дуже успішна, що росіяни навіть підняли у повітря вертольоти й розстріляли власну цивільну машину".

Експерт Ігор Козій в коментарі "Апострофу" висловив припущення, що підставити українських розвідників могли чинні на той час керівники українських спецслужб: "Наші й злили. Ті люди які тоді знаходились в ГУР, СБУ в державних органах. Це робилося можливо політично вмотивованими військовослужбовцями", - пояснив він.

Коли відбувається витік інформації про підготовку операції спецслужбами, то має бути проведено розслідування, говорить військовий експерт Олег Старіков.

"Це ж не була особиста ініціатива Буданова. Він виконував завдання. А до інформації про будь-яку операцію доступ мають дуже обмежене коло осіб. В разі витоку даних, внутрішня безпека ГУР та СБУ повинні б були провести розслідування. Ми не знаємо, чи з’ясували вони щось, бо скоріш за все - це державна таємниця. Так чи інакше до причетних мають бути застосовані санкції та кримінальна відповідальність", - зауважив він.

Експерти погоджуються, що діяльність ГУР МО в Україні в умовах україно-російської війни дуже важлива, тому спроби політизації та публічних дискусій з приводу спецоперацій не повинні мати місце: "Коли намагаються дискредитувати ГУР, СБУ та інші силові структури, включаючи ЗСУ, то ті, хто це роблять, у першу чергу, грають на стороні ворога", - констатує Козій.

Старіков додає, що політиканство на темі роботи спецслужб - небезпечна справа, а критики не володіють реальною інформацією через обмежений до неї доступ: "ГУР МО займається стратегічною і тактичною розвідкою, а тому судити можуть виключно міністр оборони та президент країни. Політизувати роботу не можна ні в якому разі".

Вночі з 6 на 7 серпня 2016 начальник Управління ФСБ РФ в Криму Віктор Палагін направив на захоплення українців спецназ - групу "Вимпел" на чолі з підполковником Романом Каменєвим. Останній загинув. Українці вирвалися із засідки, а "Вимпел" не посмів їх переслідувати. Сили МО, ФСБ, Росгвардії та МВС РФ в окупованому Криму почали операцію з пошуку українських диверсантів, були підняті в небо бойові вертольоти, район Армянська та виїзди з Криму були блоковані. Ці заходи не спрацювали. Виявити пішу групу українців росіянам за добу не вдалося. Попри облаву, диверсійна група на чолі з Будановим зуміла пробратися на північ Криму до технологічної дамби, через затоку Сиваш. Вночі з 7 на 8 серпня українські диверсанти пішли на прорив. Захопивши дамбу, вони без втрат змогли повернутися в Україну.