RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

20 травня

19 травня

18 травня

Всі новини

Як не залишитися без спадщини померлого родича: основні помилки та поради українцям

Дуже часто українці стикаються з проблемами, коли хочуть отримати спадок померлого родича. Деякі проблеми пов'язані з незнанням елементарних основ, інші - з недосконалою нормативною базою, чим користуються шахраї.

Як заявив в коментарі UBR.ua старший партнер АК "Кравець і партнери" Ростислав Кравець, найголовніша проблема в наші дні - пропуск термінів прийняття спадщини.

"Справу про спадкування потрібно відкривати протягом шести місяців після смерті спадкодавця. Хоча багато людей через незнання чекають, коли пройде півроку і тоді виявляється, що час втрачено", - уточнив він.

За словами Кравця, ще одна проблема полягає в законі "про відновлення кредитування, оскільки тепер кредитори мають право звертатися до спадкоємців протягом шести місяців з моменту прийняття спадщини, а не відкриття справи про спадщину.

Експерт попередив, що тепер кредитори можуть з'явитися з "нізвідки" і показати боргову розписку, яку залишив уже померлий родич.

Адвокат ЮК Riyako & Partners Катерина Аніщенко в свою чергу зазначила, що ще одним важливим моментом є те, що спадок, як за законом, так і за заповітом, приймається все повністю, без застережень.

"Не можна прийняти будинок у спадщину та при цьому не прийняти квартиру або відмовитися від грошового боргу. Тобто діє правило "Або все, або нічого", - сказала вона.

Спростити справа може заповіт, впевнені фахівці.

"Дуже часто трапляється, що особа становить кілька заповітів. При цьому останні заповіти, наприклад, складаються взагалі, коли особа перебуває в лікарні, не усвідомлює своїх дій. І тут виявляється, що є ще одне заповіт", - розповів Ростислав Кравець.

Після цього з'являється питання про те, чи був укладач заповіту на той момент дієздатним. Такою лазівкою часто користуються шахраї.

Щоб не стати жертвою шахрая, потрібно подбати про те, що в заповіті правильно були вказані особисті дані спадкоємця. Бажано, щоб була вказана дата народження особи, на яку складено заповіт.

Нагадаємо, що правила вступу до спадку для українців незабаром можуть змінитися.