RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Хасиди в Умані готуються до святкування Рош ха-Шана: яскраві фото та відео

В Умані хасиди готуються до святкування 5782-го Рош ха-Шана - іудейського нового року. Вранці в місто прибуло 27757 хасидів. При цьому раніше повідомлялося, що в цьому році очікується прибуття приблизно 50-ти тисяч єврейських прочан.

Репортаж з місця подій ведуть представники безлічі ЗМІ, серед яких фотокореспонденти "суспільности", а також журналіст "Апострофа".

На вулицях міста вже чергують правоохоронці, рятувальники та нацгвардійці. Перед тим, як виїхати на територію України, кожен паломник в обов'язковому порядку повинен зробити ПЛР-тест на коронавірус. Також всі бажаючі паломники можуть пройти додаткову перевірку в уманської лабораторії.

Обряди хасидів

Перед вечірнім святкуванням іудеї традиційно читають денну і вечірню молитву. Це робиться в звичайному одязі, на відміну від ранкової.

"У молитві Шма є такі слова:" І прив'яжеш їх на ознаку на руку свою, і будуть вони пов'язкою між очима твоїми ". Відповідно до єврейської традиції, Тора говорить тут про тфілін (філактерії) - спеціальні коробочки з чорної шкіри, в які вкладають пергаменти з написаними на них уривками з Тори. Таких коробочок дві: для руки і для голови. До кожної з них прироблені ремені для кріплення їх, так само неодмінно чорного кольору", - пояснює представник хасидської громади Барух Ефраїм Бавли.

Підготовка до юдейського нового року починається приблизно опівдні, а святкування починається вже ввечері.

При цьому хасиди їдять яблука з медом та риб'ячі голови. Це спеціальний ритуал. Вони пояснюють його тим, що риба гниє з голови. Саме з голови починаються всі проблеми і тому, якщо голова буде хорошою, то хорошим буде і все інше.

"Опівдні у нас молитва, з якої починається свято. Всі йдуть купатися, голитися і одягатися в білий одяг без плям. Це означає, що ми починаємо новий, чистий рік. Їмо яблука з медом і риб'ячі голови, тому що саме з голови починаються всі проблеми. Якщо голова буде хорошою, то і все тіло стане таким", - говорить Барух Ефраїм Бавли.

Варто зазначити, що для забезпечення всіх належних умов, з нагоди прибуття єврейських прочан уманська влада виділила 3 мільйони гривень з міського бюджету.

Ці гроші спрямовані на вивезення сміття, бесперобойную роботу водопроводу, електромереж, каналізації, ліфтів і т. Д.

Нагадаємо, що в Умані почали готуватися до прибуття єврейських прочан ще за кілька днів.