RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Підвищення декретних в Україні: чи вдасться переламати ситуацію з народжуваністю

Український парламент не став приймати законопроект Кабміну про допомогу при народженні дітей. Замість цього народні обранці хочуть прийняти свій власний. Він передбачає підвищення цих виплат.

Портал "Апостроф" спробував розібратися, чи вплине збільшення виплат на народжуваність.

"Коли в 2004-2005 роках були радикально підвищені виплати при народженні дитини, в Україні дійсно було зафіксовано певне зростання народжуваності, - розповів "Апострофу" провідний науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Борис Крімер. - Однак проведені опитування показали, що лише 13% збільшення народжуваності можна було пов'язати зі збільшенням державної допомоги. Таким чином, збільшення виплат дійсно сприяло поліпшенню демографічної ситуації. Однак його вплив не був вирішальним".

"Коли сім'я приймає рішення про народження дитини, матеріальне становище дійсно є одним з основних, але далеко не єдиним фактором, який при цьому враховується, - каже колишній міністр соціальної політики і віце-прем'єр України в 2014-2019 роках Павло Розенко. - У 2006-2008 роках спостерігалося помітне зростання народжуваності. В декількох областях навіть вперше за час незалежності народжуваність перевищила смертність. Однак, я думаю, що головною причиною цього підвищення було не збільшення у вісім разів державної допомоги, а віра людей в те, що після Помаранчевої революції країна стала на шлях сталого розвитку, і її чекає хороше майбутнє".

Однак сьогодні, говорить експерт, коли за опитуваннями більше 73% населення вважають, що країна рухається в неправильному напрямку, навряд чи просте підвищення виплат дозволить істотно стимулювати народжуваність.

"Думаю, зростання народжуваності на 5-10% протягом найближчих років може статися, - каже Борис Крімер. - Особливо в тих випадках, коли в сім'ях йдеться про народження другої чи третьої дитини. Адже, як показують дослідження, якщо батьки хочуть завести дітей, то на першу дитину вони наважуються практично за будь-яких обставин. А при народженні наступних більш ретельно зважують власні обставини".

За словами експерта, в Україні спостерігається певний рівень нереалізованості бажань. Тобто за бажання завести другу чи третю дитину, батьки відкладають цей крок через побоювання фінансових складнощів. І в таких випадках підвищена державна допомога може стати вагомим аргументом для того, щоб прийняти остаточне рішення.

Детальніше читайте в матеріалі порталу "Апостроф": "Давай займемося любов'ю: влада задумалася про підвищення народжуваності в Україні".