RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

12 травня

Всі новини

Заробітчани змінюють Польщу на Німеччину: скільки платять і умови працевлаштування

Українці жертвують шансом легалізуватися в Польщі і шукають можливості влаштуватися в Німеччині, де одні з найвищих в Європі зарплати. Ще один варіант - офіційно наші громадяни оформляються в Польщі, але працюють на німців.

Про це йдеться в матеріалі OBOZREVATEL.

"Ми можемо говорити про тисячі українців, які офіційно проживають в Польщі, але працюють в Німеччині, де нестача робочої сили також болюча. Це серйозна загроза для Польщі", - обурився в коментарі Bloomberg глава польського кадрового агентства Кшиштоф Інглот.

Українці в Німеччині в основному працюють нелегально. Офіційно там влаштовано 80 тис. чоловік, а насправді це всього лише 10% від загальної кількості заробітчан. В останні місяці ситуація кардинально змінюється. Раніше в Німеччині працювали жорсткі правила: щоб найняти іноземця, роботу спочатку потрібно було запропонувати німцям, потім громадянам країн ЄС, і тільки тоді черга доходила до українців і т.д. Зараз можна відразу наймати іноземця, якщо у роботодавця є така необхідність, розповідає президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник.

Щоб отримати німецьку робочу візу, українець повинен вивчити німецьку мову і підтвердити знання сертифікатом. Рівень володіння мовою повинен бути не менше В1-В2 - це вільний розмовний і письмовий німецький. Крім того, на роботу беруть тільки кваліфікованих співробітників. Для отримання робочої візи потрібно підтвердити свою спеціальність і диплом. До слова, українці працюють в Німеччині за дуже різними напрямками.

Без офіційного працевлаштування розраховувати на середню зарплату не доводиться. Найчастіше українці отримують значно менше. Працювати доводиться з порушенням всіх трудових норм: з одним вихідним в тиждень, по 10-12 годин на день. Селять заробітчан в кімнати по 2-5 чоловік.

Наприклад, в той час як середня зарплата в Польщі становить майже 42 тис. Грн, українцям на найпопулярнішій вакансії для заробітчан "пакувальник" пропонують від 25 до 35 тис. Грн. У Німеччині в більшості вакансій для заробітчан вказують зарплату від 50 до 70 тис. Грн, тоді як середній заробіток в цій країні перевищує 131 тис. Грн.

Як повідомляв Апостроф, в Німеччині відкрили тисячі вакансій для українських заробітчан із зарплатами від 40 000 грн до 110 000 грн.