RU  UA  EN

Понеділок, 27 травня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 42.95
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 травня

26 травня

Всі новини

Добрі в розвідці та наступі: чи отримають ЗСУ бойові роботи

Існуюча концепція розвитку Збройних сил України передбачає, в тому числі, підвищення рівня роботизації окремих підрозділів.

Про запровадження бойових роботів до складу Збройних сил України, "Апострофу" розповів заступник директора - головний конструктор КБ "Роботікс" Іван Кириченко.

"Взагалі, існують розвідувальні роботи, бойові роботи, тилові, а також роботи, які виконують інженерно-технічні роботи. Є роботи для евакуації поранених, тобто медичні. Роботи діляться на класи: легкі, середні і важкі. Один комплекс може виконувати два-три завдання ", - уточнив Кириченко, додавши, що комплекс РНОК-М, розробка конструкторського бюро "Роботікс", може виконувати як розвідувальні, так і ударні функції.

У 2018 році потреба в наземних роботизованих комплексах для різних підрозділів Збройних сил України становила кілька сот штук. Оскільки ця вимога з року в рік не закривається, то ВС не мали ані бажання, ані сил цю потребу підвищувати. Зараз же потреба в наземних роботизованих комплексах істотна.

"Ми взагалі вважаємо, що Україна має йти в авангарді зо роботизації, в тому числі з використанням в таких бойових системах штучного інтелекту. Тим більше, що наша держава все для цього має", - зазначив головний конструктор КБ "Роботікс".

Він наголосив, що перехід на роботизовані комплекси означає поступове і повне витіснення людини з найнебезпечніших ділянок збройних протистоянь.

"Ми виступаємо за створення спочатку напівавтономних, а згодом, і автономних підрозділів, які будуть складатися з наземних роботизованих комплексів, безпілотних авіаційних комплексів і т.д. Але ми розуміємо, що є фінансові можливості держави, і така революція не може пройти швидко", - констатував Кириченко.

За його словами, саме зараз йдеться про створення спеціалізованих підрозділів, де ці новітні зразки озброєння будуть проходити випробування, взаємодіяти з існуючими підрозділами, щоб військові самі побачили, які функції вони можуть виконувати. А коли все поступово буде розвиватися, то і попит на закупівлю таких наземних роботизованих комплексів виросте.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа: Росія вкладає в робототехніку мільярди, але і ми не відстаємо - конструктор українських бойових роботів.