RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Росія вкладає в робототехніку мільярди, але й ми не відстаємо - конструктор українських бойових роботів

Коли ЗСУ будуть оснащені новими видами озброєння

Коли ЗСУ будуть оснащені новими видами озброєння Наземний роботизований комплекс РСВК-М

Роботизація в Україні набирає обертів. Разом із безпілотними авіаційними комплексами, українські зброярі почали створювати й наземні системи, які стануть в нагоді сухопутним військам ЗСУ. Їхня перевага - це мобільність та ефективність, а що найголовніше, такі роботи допоможуть зберегти життя бійцям на полі бою. Про запровадження бойових роботів у Збройні сили України, "Апострофу" розповів заступник директора - головний конструктор КБ "Роботікс" ІВАН КИРИЧЕНКО.

Читайте також: Made in Ukraine: скільки коштує наш бойовий безпілотник зі штучним інтелектом

- Яку саме продукцію розробляє компанія КБ "Роботікс" і яке призначення у таких систем?

- Приватне конструкторське бюро "Роботікс" переважно розробляє наземні роботизовані комплекси. Зокрема, це багатоцільова роботизована платформа БРП і роботизований спостережно-вогневий комплекс РСВК-М. В цілому вони відрізняються один від одного наявністю ударного модуля. Наприклад, в основі БРП даного модуля немає. У цього комплексу головною складовою є мобільна платформа, яка призначена для логістичних операцій, евакуації поранених, розміщення додаткового обладнання. Взагалі, комплекс БРП включає 12 різних складових.

Комплекс БРП в ході польових випробувань

Комплекс РСВК-М, додатково має ударний модуль і є повноцінним бойовим роботом, який може використовуватися для вогневої підтримки.

Наземний роботизований комплекс РСВК-М

- А яка потреба в таких комплексах у Збройних сил України?

- Наскільки мені відомо, зараз існує загальна концепція розвитку Збройних сил України, яка передбачає, в тому числі, підвищення рівня роботизації окремих підрозділів. Крім того, в 2018 році було заявлено про потребу в наземних роботизованих комплексах різного призначення. Взагалі, існують розвідувальні роботи, бойові роботи, тилові, а також роботи, які виконують інженерно-технічні роботи. Є роботи для евакуації поранених, тобто медичні. Роботи поділяються на класи: легкі, середні та важкі. Один комплекс може виконувати два-три завдання. Наприклад, наш комплекс РСВК-М може виконувати як розвідувальні, так і ударні функції. Ще в 2018 році потреба в наземних роботизованих комплексах для різних підрозділів Збройних сил України становила кілька сотень штук. Оскільки ця вимога з року в рік закривається на 0%, то Збройні сили не мали ані бажання, ані сил цю потребу підвищувати. Вона не задовольнялася.

Зараз попит в наземних роботизованих комплексах доволі істотний. Ми взагалі вважаємо, що Україна повинна йти в авангарді роботизації, в тому числі з використанням у таких бойових системах штучного інтелекту. Тим більше, що наша держава все для цього має.

Перехід на роботизовані комплекси означає поступове та повне витіснення людини з найнебезпечніших ділянок збройних протистоянь. Ми виступаємо за створення спочатку напівавтономних, а згодом, й автономних підрозділів, які будуть складатися з наземних роботизованих комплексів, безпілотних авіаційних комплексів, тощо. Але ми розуміємо, що є фінансові можливості держави, і така революція не може відбутися швидко. Саме зараз мова йде про створення спеціалізованих підрозділів, де ці новітні зразки озброєння будуть проходити випробування, взаємодіяти з існуючими підрозділами, щоб військові самі побачили, які функції вони можуть виконувати. А коли все це поступово буде розвиватися, то й попит на закупівлю таких наземних роботизованих комплексів зросте.

Розробник Іван Кириченко демонструє Міністру оборони України Андрію Тарану наземний роботизований комплекс виробництва КБ «Роботікс»

- Чи є зараз в Україні конкуренти для вашого підприємства в сфері наземних роботизованих комплексів?

- Я вважаю, що у нас є колеги, а не конкуренти. Насправді попит дуже суттєвий. І жодне підприємство самостійно не зможе закрити цю потребу в найближчі роки. Зараз в Україні є кілька колективів, які займаються схожою діяльністю.

- А як щодо Російської Федерації? Чи розвиває країна-агресор подібні технології? Як у них йдуть справи з такими роботами?

- Ми відстежуємо розвиток даної сфери у всьому світі. Якщо в Україні всі колективи розвиваються виключно за власні обігові кошти, а держава не інвестувала жодної копійки, то в Росії в останні років десять приділяється особлива увага розвитку передових технологій та роботизації. Наприклад, якщо у нас є тільки роботизовані комплекси малого класу до двох тон, то в Російській Федерації вони розвиваються в різних масо-габаритних характеристиках. У Росії вже давно готуються закриті командні центри, щоб дистанційно керувати підрозділами бойових роботів. Вони дозволятимуть керувати роботами в Сирії, перебуваючи, наприклад, десь у сибірському містечку. Тобто, в організаційному сенсі ми дуже сильно програємо. Крім того, інвестицій у них набагато більше. Вони витрачають на цю сферу по кілька мільярдів доларів на рік. На жаль, нам держава взагалі не допомагає в цьому плані. У нас ситуація більш скромна, але, я вважаю, що ті надбання, які у нас вже є, зокрема в механіці, програмному забезпеченні, часто перевищують російські.

- 24 серпня відбувся військовий парад з нагоди 30-ї річниці Незалежності. Одним з показових елементів параду була поява наземних роботизованих комплексів. Що представило КБ "Роботікс"? Чи може парад прискорити подальший розвиток комплексів та стати поштовхом до початку їх закупівель?

- На параді було сім наземних роботизованих комплексів, чотири з яких нашого виробництва. Це були три комплекси БРП, які були представлені як дві з 12 складових комплексу. Крім того, був один комплекс РСВК-М, який рухався попереду колони.

Я вважаю, що цей парад є наслідком наших попередніх зусиль. Щоби ці комплекси з'явилися на параді, ми почали працювати ще взимку. Були ухвалені відповідні рішення. Почалася підготовка. Попередньо провели досить масштабну роботу. З 2015 року ми постійно працюємо над розвитком цих систем. Наша діяльність привернула увагу держави. Це були відповідні органи Міноборони, Генштабу, Центральний науково-дослідний інститут озброєння та військової техніки Збройних Сил України, Державний науково-дослідний інститут випробувань і сертифікації озброєння і військової техніки. Вчені, які займаються темою безпілотної техніки, співпрацюють з нами з 2017 року, тому інформація потроху доходить до керівництва. Крім того, ми відзначилися під час виконання операцій в зоні АТО, а пізніше - ООС. Це теж привертає увагу військово-політичного керівництва держави. Послідовна, системна діяльність призвела до того, що наша техніка з'явилася в тому числі й на параді.

Комплекс РСВК-М від час військового параду 24 серпня 2021 року

- Як можна оцінити потенціал співпраці КБ "Роботікс" з підприємствами "Укроборонпрому" й, зокрема, з Укрспецекспортом? Чи розглядало конструкторське бюро "Роботікс" варіант співпраці з іноземними компаніями?

- Час від часу ми отримуємо пропозиції про співпрацю від різних підприємств, які входять до складу державного концерну "Укроборонпром". Йдеться про серійне виробництво комплексів. Тут потрібно розуміти, що наша компанія - це конструкторське бюро. Ми можемо виконати замовлення на обмежену партію комплексів. Але якщо мова йтиме про виготовлення кількох десятків комплексів на рік, то нам знадобиться допомога інших підприємств, які мають виробничий потенціал, площу та інфраструктуру, аби виконати таке замовлення якісно і оперативно.

- Чи готове підприємство конкурувати з іншими іноземними компаніями?

- Ми вже конкуруємо. Я вважаю, що ті розробки, які ми вже маємо, не гірші від тих, які були зроблені провідними державами світу. Наприклад, на останній виставці "Зброя та безпека - 2021", що проходила в червні, ми тричі на своєму стенді брали американську делегацію, посадових осіб американського посольства. Були військові аташе Повітряних сил, Військово-морських сил. Вони дуже цікавилися нашими розробками, а коли вони дізналися, що ми з 2016 року в інтересах Збройних сил України працювали в зоні АТО, то вони вельми здивувалися. Американці тільки рік тому почали тестувати на полігонах та відпрацьовувати взаємодію штатних підрозділів з подібними наземними роботизованими комплексами. А якщо оцінювати ступінь автономності наших систем й наявність інших технологій, то в цьому ми не поступаємося провідним зразкам. Тобто, технологічно ми не пасемо задніх.

- А як щодо експорту продукції за кордон? Були якісь пропозиції?

- Час від часу ми отримуємо такі пропозиції від різних країн. Це і арабські країни, і Туреччина. Також були пропозиції від деяких країн Східної Європи. Зараз ми опрацьовуємо декілька таких напрямків. В принципі, така співпраця вже в цьому році може привести до певних експортних проектів.

- Що ви можете сказати про плани на майбутнє?

- Якщо говорити про наземну роботизовану техніку, то ми бачимо велику перспективу для розробки й впровадження елементів штучного інтелекту. Необхідно максимально підвищувати ступінь автономності наших систем. Звичайно, такі розробки вимагають часу та грошей. Головне, що такі фахівці у нас є.

Щодо роботи наземних комплексів в умовах радіоелектронної протидії, то необхідно або розробляти нові види зв'язку, або підвищувати рівень автономності кожного робота. Це допоможе йому орієнтуватися та приймати самостійні рішення. Крім того, він зможе розпізнавати певні образи на рівні людини або навіть краще. Ми бачимо великий потенціал у цій сфері.

- В Україні нещодавно анонсували впровадження нового методу розробки озброєнь. Замість дослідно-конструкторських робіт, які тривають багато років і обходяться бюджету в мільйони гривень, вводиться сучасне поняття research and development, тобто короткий цикл дослідження, який супроводжується швидким втіленням і ефективними польовими випробуваннями. Як ви можете прокоментувати ці зміни? Чи піде такий підхід на користь?

- Якщо військово-політичне керівництво приведе до ладу такий Центр інновацій, і він запрацює так, як вони цього хочуть, то це дійсно піде тільки на користь. Я вважаю, що потрібно швидко виводити на ринок нові розробки. А це можливо, якщо ми відійдемо від старих радянських дослідно-конструкторських робіт, які проводяться протягом 3-5 років. Варто розуміти, що зараз продукція може застаріти буквально за рік. Це не автомат Калашникова, який може пролежати в ящику 20 років і потім працюватиме. У сучасному світі новітніх озброєнь так не буває. У конкурентів з'являються нові функції і якості. Якщо ми не будемо швидко впроваджувати кращі світові рішення і технології, то будемо системно програвати. Мені подобається ініціатива створення такого Центру інновацій, який прийде на заміну дослідно-конструкторських робіт. Крім того, наскільки я розумію, цей Центр інновацій повинен створити модель взаємовідносин державних органів і розробників, яка дозволить з'являтися новим розробкам в Збройних силах України швидко та оперативно.

Читайте також

Г'юстоне, у нас проблеми: чи спрацює новий закон про мобілізацію

Процес реалізації нового закону про посилення мобілізації ризикує провалитися через неготовність відповідних органів

Великдень 2024: скільки коштують продукти до святкового столу

Якою буде вартість великоднього кошика середньої української родини у 2024 році

Національна гвардія України: служба з прицілом на "після перемоги"

Служба в Нацгвардії – найкращий варіант роботи для молоді після війни

Новини партнерів