RU  UA  EN

Четвер, 16 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 травня

15 травня

Всі новини

Україна переходить на зимовий час: як потрібно переводити годинник

У 2021 році переведення годинників на зимовий час в Україні відбудеться в останні вихідні жовтня: це станеться о 4 годині ранку, 31 жовтня.

Про те, як треба переводити час, розповість "Апостроф".

Навіщо необхідно переводити годинник

В Україні порядок переведення годинників на літній та зимовий час встановлено згідно з постановою Кабінету міністрів України "Про порядок обчислення часу в Україні" від 13 травня 1996 року. Вважається, що введення зимового часу необхідне для більш ефективного використання світлового дня, і навіть економії електроенергії.

Історичні факти

Першим у світі ідею про переведення годинників запропонував ще 1784 року Бенджамін Франклін. Будучи посланцем США у Франції, він анонімно опублікував лист із пропозицією, щоб парижани заощаджували на свічках, використовуючи ранкове сонячне світло.

Першою країною в Європі, яка застосувала на практиці ідею літнього часу, стала Німеччина. Це сталося в 1916 році, коли йшла Перша світова війна - тоді була необхідність зберегти якомога більше вугілля в умовах воєнного часу.

Невдовзі приклад Німеччини наслідували Великобританія та США; в Росії переведення годинника відбулося в 1917 після прийняття відповідної постанови Тимчасового уряду.

В Україні вперше переведення годинника відбулося 1919 року згідно з розпорядженням Державного секретаріату військових справ Української Народної Республіки від 6 квітня того ж року. З 13 квітня до 14 вересня на всій території УНР, а також в українській армії запроваджувався літній час.

З 1930 по 1981 рр. СРСР де-факто жив за зимовим часом, а потім з'явився перехід на літній. Подібна практика існує у багатьох пострадянських країнах і досі.

Варто зазначити, що в Україні намагалися скасувати переведення часу – це відбувалося у 2011. Минулого, 2020 року, Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроект №4201 "Про обчислення часу в Україні", але у другому читанні документ не пройшов і був відправлений на доопрацювання.

Як правильно перевести час

Абсолютно необов'язково чекати 4 години ранку, адже практично всі годинники в сучасних пристроях переводять час.

Раніше "Апостроф" повідомляв, де ще, окрім України, переводять стрілки годинника, а де ні.