RU  UA  EN

Четвер, 23 травня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.65
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 травня

22 травня

Всі новини

Параскева П'ятниця: що потрібно і категорично не можна робити на свято

У середу, 10 листопада, християни східного обряду вшановують пам'ять святої мучениці Параскеви (Параскеви П'ятниці). Вона допомагає зберегти мир у сім'ї та сприяє щастю та благоденству.

"Апостроф" розповідає про те, що варто і що не можна робити 10 листопада.

Що потрібно робити у День Параскеви

Віруючі йдуть до храмів, щоб поставити свічку біля ікони святої Параскеви П'ятниці. Багато хто приносить із собою для освячення плоди, зібрані цього року.

За старих часів незаміжні дівчата перед службою вплітали у волосся червону стрічку. Після богослужіння її знімали та зберігали до першого побачення, знову вплітаючи її в косу. Така стрічка вважалася оберегом від злих людей та допомагала знайти хорошого чоловіка.

Хазяйка будинку, де часто спалахували сварки і не було миру, несла до храму випечений хліб для освячення. Після літургії вона роздавала його жебракам, додаючи дрібні монети.

Дівчата ввечері цього дня збиралися за якоюсь роботою та розмовляли. Вважалося, що якщо помолитися великомучениці 10 листопада, незабаром вийдеш заміж.

Що не можна робити 10 листопада

  • не можна прясти, але шити можна
  • не можна багато сміятися - щоб потім не плакати
  • не можна мити підлогу
  • не можна чистити димар - може статися нещастя
  • не можна купатися, мити голову та по можливості посуд

Крім того, вважалося, що в день Параскеви П'ятниці вагітним жінкам не можна позичати гроші, щоб разом з ними не передати в чужі руки долю своєї майбутньої дитини.

Раніше "Апостроф" публікував церковний календар на листопад 2021 року.