RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

Всі новини

Собор Архістратига Михайла: головні традиції та історія свята

Щорічно, 21 листопада, православні християни відзначають велике свято - Собор Архістратига Божого Михаїла та інших Небесних Сил безтілесних. Це свято було затверджено ще у IV столітті на Помісному Лаодикійському Соборі, який проходив за кілька років до Першого Вселенського Собору.

З нагоди цієї великої дати у церковному календарі портал "Апостроф" зібрав для вас інформацію про історію виникнення цього свята, а також про основні народні традиції цього дня.

Дата та історія свята

За старим календарем Собор Архістратига Михаїла відзначався 8 листопада, що у новому стилі відповідає даті 21 листопада. Тобто дев'ятого місяця від березня. У давнину вважалося, що саме з цього місяця починається новий рік. Дев'ять місяців відповідає дев'яти чинам ангельським. Цифра вісім (восьмий день місяця) також обрана не випадково. Вона вказує на майбутній Собор усіх Сил Небесних у день Страшного Суду Божого, який святі отці називають "днем восьмим".

Ікони, присвячені цьому дню, зображують Архангелів відповідно до їхньої ієрархії та роду служіння. Так, Михайло на них зневажає ногами поваленого Люцифера. У лівій руці у Михайла часто зображена зелена фінікова гілка, а в правій - спис з білою корогвою. Іноді його замінює полум'яний меч із накресленим на ньому червленим хрестом. Вважається, що саме цим мечем Михайло поборов диявола під час його гріхопадіння та повстання на Небесах.

Традиції свята

Народи, які традиційно сповідують православну віру, не пов'язують із цим днем якихось особливих звичаїв. Але в той же час до нього приурочують деякі громадські та сімейні свята, які пов'язані з культом предків, сім'ї та роду.

Наприклад, мешканці Полісся відзначали цей день "від грому": не рубали сокирою, не різали ножем і не ткали, щоб Михайло не образився.

Також у Михайлів день, згідно за народними звичаями, ублажали дворового. Дворовий вважається молодшим братом домовика. Його намагалися задобрити, щоб він залишився жити у дворі і на його місце не став лихий.

І тому після виголошення спеціальної змови у дворі проводиться дьогтем смуга, через яку дворового просять не виходити. Ставлять йому вечерю у хліві. Крім того, за звичаєм, між Кузьмінками та Михайловим днем справляли "курячі іменини".

У Поліссі з цим днем пов'язане одне з календарних свят — Михайлівські діди (четвер, п'ятниця, субота перед Михайловим днем), для яких готували кутю, напередодні, борщ, кисіль та інші страви.

Раніше ми також публікували яскраві вітання у віршах та листівки, присвячені Міжнародному Дню чоловіків, який відзначають 19 листопада.