RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Молодь дізнається про мир із соцмереж, любить американців і знає про Майдан в загальним рисах - опитування

23 листопада у Києві було презентовано результати масштабного соціологічного дослідження української молоді віком від 14 до 18 років, проведеного Соціологічним інформаційно-дослідним центром "Пульс" у партнерстві з Міжнародним експертним клубом.

"Метою нашого дослідження було виявлення того, чим живуть молоді українці, чого вони бажають, яким бачать своє майбутнє, якою мовою спілкуються, які їх життєві цінності та пріоритети", - розповіла голова правління Міжнародного експертного клубу Олена Овчиннікова.

З'ясувалося, що основним джерелом інформації про політичні події в Україні та світі для 38% опитаних є блоги, соціальні мережі та форуми. Майже третина молодих українців взагалі не цікавиться політичними подіями в Україні та світі. Більш ніж половина опитаних молодих українців не готові брати участь у мітингах, демонстраціях, акціях протесту, пов'язаних із проблемами, які хвилюють їх та їхніх близьких. Пасивніша молодь на Півдні (9% висловили готовність брати участь в акціях протесту, а 79% виключають таку можливість), більш активна на Заході - тут допускають таку можливість у чотири рази більше, ніж на Півдні.

"Практично на дві рівні групи розділилися думки щодо питання: можуть чи не можуть в Україні люди вільно висловлювати свої політичні погляди: 46% вважають, що не всі можуть вільно висловлюватися, а 43%, що можуть "все без винятку". На Півдні помітно переважає частина тих, хто вважає, що в Україні порушується свобода слова: 55% проти 38% тих, хто вважають, що всі в Україні можуть вільно висловлювати свої політичні погляди", – повідомила директор Соціологічного інформаційно-дослідницького центру "Пульс" Олена Князєва.

Як зазначив експерт проекту, доктор історичних наук, професор Олександр Прігарін, проявляється значний рівень ксенофобії. Погіршилося ставлення до поляків, росіян, грузинів, білорусів, євреїв. Максимальний рівень ксенофобії спостерігається до румунів, турків та арабів. З іншого боку, намітилося більш толерантне ставлення до американців - вони займають ту нішу, яку займали росіяни. Щодо етнолінгвістичних орієнтацій, то 42% опитаних відповіли, що у сім'ї (з батьками та родичами) спілкуються українською мовою (причому на Заході таких 94%, у Центрі 46%, на Півдні – 4%, на Сході – 2%), 37% і російською, і українською (на Півдні - 61%, на Сході - 55%, у Центрі - 40%, на Заході - 5%) і російською - 20% (на Сході - 42%, на Півдні - 33%, у Центрі – 13%, і на Заході – 0%). Аналогічна картина вимальовується і у разі спілкування з однокласниками та друзями.

Рівень знань молоді про події на Майдані 2013-2014 невисокий. Лише чверть опитаних (25%) відповіли, що добре поінформовані про цю подію, і майже кожен п'ятий молодий українець (18%) нічого про неї не чули.

Докладніше з результатами дослідження можна ознайомитись на сайті Міжнародного експертного клубу. Опитування проводилося у квітні 2021 по всій території України, крім АР Крим та ОРДЛО.