RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

Різдво Христове у православних та католиків: головні дати та традиції

Різдво вважається одним із головних свят християн, при цьому католики та православні відзначають його у різні дні.

"Апостроф" розповідає, які головні дати та традиції Різдвяних свят у православних та католиків.

Православні

6 січня - Святий вечір (Надвечір'я Різдва Христового). Найвідоміша традиція, яка й досі збереглася у багатьох сім'ях, - приготування 12 пісних страв, при цьому головною стравою Святвечора є кутя. Цього вечора за столом збирається вся рідня і поминає померлих.

7 січня – у трьох людей радісно вітаються фразою "Христос народився!", а у відповідь чують - "Славімо його!". Цього дня прийнято ходити до церкви на святкову молитву та ходити в гості до родичів. Першого дня Різдва закінчується піст, і люди можуть їсти м'ясні та інші ситні страви. Важлива та незмінна традиція на Різдво – це колядування.

13 січня – Щедрий Вечір та свято Маланки. Головними атрибутами свята є багатий святковий стіл, щедрування, ворожіння, вбрання, ігри та забави.

14 січня - Новий Рік за старим стилем, або свято Василя. Щоб святковий стіл відповідав канонам традицій, важливо у свято старого Нового року подати до столу кутю, яка готується з гречки та ячменю (на сьогодні використовується очищений рис) з додаванням різних сухофруктів, горіхів, винограду та меду. Чим багатша начинка, тим краще.

18 січня - "Голодна кутя" чи Другий Щедрий вечір. Перед початком Другого Святвечора треба прибрати в будинку, оскільки будинок має бути чистим до Водохреща. Напередодні Хрещення рекомендується вмитися снігом, тому що вважається, що він допоможе позбавитися важких хвороб. Після Святої вечері прийнято всім пробачити та помиритися з тими, з ким ви у сварці.

19 січня - Хрещення чи Йордан. Цього дня прийнято купатися у ополонці та святити воду.

29 січня – Петра Вериги. З ним народне повір'я пов'язувало прикмети, якими визначали настання весни, передбачали, яким буде літо.

15 лютого - Стрітення Господнє. Це одне з 12 найбільших християнських свят, яке завершує Різдвяний цикл. За традицією, у церкві на Стрітення святять "стритенську воду" та "громову свічку", яку зберігають удома і запалюють під час грози, щоб уберегти себе та близьких від блискавок, пожеж, війни.

Католики

28 листопада Адвент – назва передріздвяного періоду, аналогічного Різдвяному посту у Православній церкві. В цей час віруючі готуються до великого свята. З цього дня у Католицькій церкві розпочинається літургійний рік.

24 грудня – у Різдвяний святвечір розпочинається вігілія – громадське богослужіння, яке проводиться від заходу сонця і до світанку, і вимагає від усіх учасників неспання. У багатьох місцях віруючі цього дня дотримуються суворого посту.

25 грудня Різдвяний ранок знову зустрічається у церкві. Після завершення богослужіння віруючі розходяться додому, щоб відзначити свято у сімейному колі. Неодмінним атрибутом Різдва є ялинка - гарна, висока, вбрана кулями та мішурою. Ще один символ Різдва – адвент-вінок, його роблять із ялини, прутів та дерев'яних гілок. Він символізує Різдво та наголошує, що це сімейне свято. Його вішають на вхідні двері, ставлять на стіл чи підвіконня.

Раніше ми писали, чи буде в Києві сніг на католицьке Різдво.