RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

Всі були шоковані: розвідник розкрив найважливіші деталі спецоперації по Цемаху

Передача фігуранта справи про збитий на Донбасі у 2014 році малазійський Boeing MH17 Володимира Цемаха була ультиматумом Володимира Путіна президенту України Володимиру Зеленському. Результати блискучої операції з вивезення важливого свідка з окупованої території було втрачено з передачею Цемаха до РФ, а її керівника – звільнено.

Про це в ефірі шоу "Свобода слова Савіка Шустера" на телеканалі "Україна 24" заявив керівник операції з вивезення Цемаха з окупованої території Роман Червінський.

"Це був ультиматум Путіна Зеленському", - сказав він.

Згадуючи про вивезення Цемаха, Червінський зазначив, що той був у такому стані, що виконував усі команди. За 200 м до лінії розмежування Цемаха пересадили в інвалідне крісло, підвезли до лінії розмежування та перейшли її.

"З нашого боку його зустрічали офіцери розвідки", – наголосив Червінський.

Під час спецоперації отримав поранення на міні та загинув один з учасників операції.

"Старший групи, офіцер розвідки, загинув - він потрапив на міну, але Цемаха було доставлено. Ми на автомобілі під'їхали до самої лінії розмежування. Ми пересадили Цемаха в інвалідне крісло. Там була невелика стежка, якою ходили місцеві - цією стежкою ми й виїхали через лінію зіткнення. З того боку нас зустрічали офіцери, вони забрали його та доставили вже до Києва", – додав Червінський.

Червінський пояснив, що Цемах був цінним свідком і саме він міг довести причетність Росії до збиття малайзійського Boeing 777 у 2014 році. І в Нідерландах очікували, що він виступить у суді.

"Він керував протиповітряною обороною Сніжного і саме він виставляв "БУК" на позицію, з якої було збито Boeing", - пояснив розвідник.

Терориста вдалося вивезти у безпечне місце. Тоді ж іноземним партнерам України, які беруть участь у розслідуванні справи МН17, було повідомлено про завершення спецоперації. "Голландська сторона спочатку навіть не повірила цьому успіху. Вони дуже аплодували", – розповів розвідник.

Попри цю героїчну операцію, того ж Червінського було звільнено зі служби. Чому? Роман Червінський не знає відповіді на це запитання.

Нагадаємо, фігурант справи про збитий на Донбасі у 2014 році малазійський Boeing MH17 Володимир Цемах подав скаргу проти України та Нідерландів до Європейського суду з прав людини.