RU  UA

Чи може півень передбачити погоду: синоптики дали несподівану відповідь

Народні прикмети погоди, які виникли завдяки віковим спостереженням і допомагали людям в давнину, зараз уже не працюють. Причиною цього є глобальне потепління на планеті.

Про це синоптик та метеоролог Олександра Хала розповіла в ефірі програми "Національний ранок" на Апостроф TV.

Тож людям не варто у сучасному світі зважати на народні прикмети. І перейматися, чи здатен півень - один з основних героїв прикмет - передбачити погоду. В умовах досить динамічних змін клімату не слід спиратися на це, запевняє фахівець.

"Курка чи півень вам не допоможе. Але хоча б термометр слід мати, щоб спостерігати за температурою повітря", - каже Олександра Хала.

"Звісно, прикмети – це багаторічні спостереження, вікові знання наших предків. Можливо щось має сенс, але синоптики не спираються на це. Ми спираємось лише на наукові методи", - зауважила вона.

Також метеоролог дала нескладні рекомендації з визначення погоди, якщо людина опинилася поза містом і не має доступу до жодних гаджетів.

"Ну, звичайно, просто підняти голову та подивитися, що там на небі і як пливуть хмари. Можна визначити візуально, куди рухаються хмари, можна визначити напрям вітру. А швидкість вітру? Потрібно мати якісь вміння, щоб розрізняти, який вітер – слабший чи сильніший", - зазначила вона.

Детальніше читайте у матеріалі "Апострофа": Як самому визначити погоду та яким прогнозам не варто вірити – синоптик.