RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

11 травня

10 травня

9 травня

Всі новини

Рух "Громадськість проти корупції" закликає розслідувати зв'язок судді та "банди хабарів" у Верхньодніпровську

Всеукраїнський рух "Громадськість проти корупції" закликає правоохоронців розслідувати злочинну діяльність "банди хабарів" та судді у Верхньодніпровську, якого вони звинувачують у покритті правопорушень "банди".

Про це повідомляє opentv із посиланням на Українські Новини.

Голова організації Олександр Муленко наголосив, що вперше за роки незалежності Україна отримала можливість оновити суддівську систему, оскільки цього року Верховній Раді вдалося проголосувати за новий варіант реформи та розпочати його імплементацію. 24 листопада в Україну від МВФ надійшло 699 млн дол. Однією з умов допомоги, викладеної у меморандумі, є реформа процедури розгляду дисциплінарних скарг на суддів шляхом створення дисциплінарного підрозділу, працівників якого буде відібрано у процесі прозорого конкурсу. Тобто будь-який громадянин зможе звернутися до відповідних органів зі скаргою на дії суддів.

Активісти стали моніторити ситуацію заяв щодо суддів, і зосередили увагу на судді Верхньодніпровського суду Сергію Бурхані: "Він відзначається тим, що роками прикриває кримінальні дії деяких нечистих на руку комерсантів".

Громадська організація повідомила про існування "банди хабарів" у Верхньодніпровську.

"Це угруповання з 5 осіб, за словами Муленка, понад 10 років завдає збитків і держбюджету, і державним та приватним компаніям на податкових оборотах, закупівлі товару за заниженими цінами тощо. До складу групи входять: подружжя Ірина та Юрій Хабарови, їх донька Христина Волошина, її чоловік Андрій Волошин та кримінальний фінансист Людмила Омельченко. Деякі з них мають багаторічні корупційні зв'язки у судовій системі, що допомагає їм уникнути покарання", - йдеться у матеріалі.

"Ці люди за час своєї діяльності кинули шанованих людей з солідного бізнесу - з рітейлу, сільськогосподарської комерційної діяльності - на мільйони доларів. Вони прославилися тим, що займалися оборотами податкових кредитів, лівими накладними виводили податкові кредити, легалізували через підставні фірми, а компанії- прокладки, які були оформлені на цих людей, податкові кредити продавали третім особам під 12-14% вартості від постачання неіснуючого товару", – зазначив Муленко.

За його словами, суддя Сергій Бурхан із 2013 року "прикривав злочинну діяльність цієї групи". Так, у 2013 Людмила Омельченко була фігуранткою одного з кримінальних проваджень: "Пан Бурхан випустив пані Омельченко, зробивши її невинною". Потім у 2017, а також у поточному році справи сімейного "угруповання хабарів" "дивним чином щоразу в порушення норм законодавства, опиняються в руках Бурхана".

"Ми знаємо, що є сімейні лікарі, які лікують людей, а є сімейний суддя Сергій Бурхан, який, навпаки, робить так, що ракова пухлина під назвою корупція роз'їдає наше суспільство", – сказав Муленко.

Голова Всеукраїнського руху "Громадськість проти корупції" наголошує: "Ми звертаємось до всіх небайдужих, ми пишемо листи до Національної поліції, прокуратури з вимогою припинити діяльність цих осіб, щоб їх покарали". Він наголосив, що суддя Бурхан буде занесений до антикорупційного "чорного реєстру", а стан справ, які він розглядає, зокрема "справи хабарів", буде взято на контроль правоохоронцями та громадськістю.