RU  UA  EN

Середа, 29 травня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.60
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 травня

28 травня

Всі новини

Пенсія після смерті учасника АТО/ООС: як родичам її оформити

Влада України роз'яснила громадянам порядок отримання пенсій, якщо в сім'ї є померлий або загиблий учасник АТО та ООС.

Про це повідомляє "Пенсійний кур'єр".

Насамперед, слід зазначити, що питання про статус членів сім'ї загиблого/померлого учасника АТО/ООС регулює Закон України "Про статус ветеранів війни та гарантії їх соціального захисту". Зокрема, згідно зі ст. 10 цього Закону, до членів сім'ї загиблого/померлого учасника АТО/ООС належать:

  • утриманці загиблого або того, хто зник безвісти, яким у зв’язку із цим виплачується пенсія;
  • батьки;
  • один із подружжя, який не одружився вдруге, незалежно від того, виплачується йому пенсія чи ні;
  • діти, які не мають (і не мали) своїх сімей;
  • діти, які мають свої сім’ї, але стали особами з інвалідністю до досягнення повноліття;
  • діти, обоє з батьків яких загинули або зникли безвісти.

Водночас, необхідно звертати увагу на те, що ключовим в отриманні статусу члена сім'ї загиблого/померлого учасника АТО/ООС є факт смерті внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, отриманих за безпосередньої участі в АТО/ООС забезпечення її проведення, перебування безпосередньо в районах АТО/ООС у період її проведення.

Крім того, слід зауважити, що важке захворювання, від якого помер учасник бойових дій, мало бути одержане або перебувати у причинно-наслідковому зв’язку з пораненням (контузією чи каліцтвом), отриманим ним під час безпосередньої участі в АТО/ООС, забезпеченні її проведення, перебування безпосередньо в районах АТО/ООС в період її проведення. У такому разі Ви матимете право на отримання статусу члена сім’ї загиблого учасника АТО/ООС.

Для отримання посвідчення члена сім'ї загиблого/померлого родичам слід звернутися до відповідного структурного підрозділу місцевої державної адміністрації з питань соціального захисту населення із заявою та подати певні документи, зокрема:

  • свідоцтво про смерть (копію) або повідомлення про загибель особи;
  • документи про безпосередню участь особи, яка захищала незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України та брала безпосередню участь в АТО/ООС, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах АТО/ООС у період її проведення;
  • документи, що свідчать про те, що ця людина загинула (зникла безвісти) в ході захисту територіальної цілісності України від військової агресії з боку Російської Федерації, або померла внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювань, отриманих у ході АТО/ООС;
  • ухвалу штатної військово-лікарської комісії відповідного військового формування.

Рішення щодо встановлення статусу ухвалюють відповідні структурні підрозділи місцевих державних адміністрацій з питань соціального захисту населення за зареєстрованим місцем проживання в місячний строк із дня подання документів. У разі позитивного рішення член сім'ї отримує відповідне посвідчення – воно передбачено Положенням про порядок видачі посвідчень та нагрудних знаків ветеранів війни, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.05.1994 №302.

У разі відмови член сім'ї має право оскаржити це рішення у судовому порядку. Підставами для відмови можуть бути відсутність документів та їхня недостовірність.

Також варто звернути увагу на те, що в умовах карантину прийом відвідувачів у відповідних структурних підрозділах місцевих державних адміністрацій з питань соціального захисту населення може здійснюватися за попереднім записом. Заяву та документи для розгляду та ухвалення відповідного рішення можна надіслати через пошту.

Раніше "Апостроф" повідомляв про категорії громадян, яким мають бути першочергово виплачені пенсійні виплати.