RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Частина пенсіонерів в Україні отримали переплату: чи треба повертати гроші

В Україні іноді буває так, що комусь із пенсіонерів переплачують. Найчастіше це відбувається через те, що одержувач пенсії несвоєчасно повідомляє органи ПФУ про факт свого працевлаштування.

Портал "НаПЕНСІЇ" розповів, чи потрібно повертати в такому разі "зайві" гроші.

Згідно з українським законодавством, працевлаштування пенсіонера безпосередньо впливає на його право отримання доплат, надбавок та підвищення. Зокрема, у разі працевлаштування пенсіонера проведення перерахунку зі збільшенням розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, для обчислення мінімального розміру пенсії або доплати за понаднормовий страховий стаж законодавством не передбачено.

Крім цього, всі непрацюючі пенсіонери, які мають на утриманны дітей до 18 років, мають право на надбавку до пенсії у розмірі 150 гривень. Однак, якщо пенсіонер працевлаштувався, то виплата цієї надбавки припиняється.

Водночас, після працевлаштування одержувачам пенсії за вислугу років (якщо пенсіонер працевлаштувався за спеціальністю) виплата пенсії зупиняється взагалі.

Терміни надання даних у ПФУ

При перерахунку пенсії кожного одержувача пенсійної виплати повідомляють, що він зобов'язаний повідомити органи Пенсійного фонду про своє працевлаштування. Якщо пенсіонер цього не зробить, то все одно факт працевлаштування стане відомим. Оскільки систематично здійснюється звіряння даних із державними реєстрами загальнообов'язкового державного соціального страхування, юридичних та фізичних осіб — підприємців та факт працевлаштування. Однак станом на дату перевірки вже оцінюється сума надмірно виплачених пенсійних коштів.

Відповідно до статті 50 закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", суми пенсій, виплачені зайво внаслідок зловживань з боку пенсіонера або подання страхувальником недостовірних даних, можуть бути повернені пенсіонером добровільно або стягнутися на підставі рішень територіальних органів або у судовому порядку.

Щоб уникнути цього, потрібно уважніше ставитися до своїх обов'язків як одержувача пенсії. Надмірно виплачені гроші підлягають поверненню.

Раніше ми також повідомляли про те, що з січня 2022 року в Україні змінюються правила виходу на пенсію.