RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Святкування Нового року в Україні - ПЦУ готова піти на небувалий крок

Митрополит Київський і всієї України Епіфаній заявив, що у новорічну ніч, з 31 грудня на 1 січня, Православна церква України може послабити піст або взагалі скасувати його на ці два дні, поки українці святкують Різдво 7 січня, а не 25 грудня за за новоюліанським календарем.

Про це він повідомив в інтерв’ю "Радіо Свобода".

За словами митрополита, що до певної міри є порушення посту. Так, у деяких помісних православних церквах є традиція на 31 грудня і на 1 січня послабляти або скасовувати Різдвяний піст. Митрополит вважає, що церква може діяти поблажливо.

"І тому церква у майбутньому може розглянути, якщо це буде соборне загальне рішення, щоб на ці дні, поки ми не перейдемо до новоюліанського календаря, послабити піст, щоб не було порушення. Бо, є зустріч Нового року, хоча це й не головне, багато хто не святкує цей день, але це є справді проблемою", - заявив Епіфаній.

Раніше "Апостроф" розповідав, у 2021 році Різдвяний пістрозпочався 28 листопада і триватиме 40 днів – до 6 січня на Святвечір. Віряни у ці дні не їдять м'ясо та молочні продукти, намагаються не тримати зла на інших людей та борються із спокусами.

Нагадаємо, Епіфаній наголосив, що підтримує святкування Різдва 25 грудня ,а не 7 січня. Він вважає, що громадяни України мають прийти до цього впродовж десяти років.