RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Різдвяний піст 2021: що можна і чого не можна робити

У 2021 році Різдвяний піст розпочався 28 листопада і триватиме 40 днів – до 6 січня на Святвечір. Віруючі у ці дні не їдять м'ясо та молочні продукти, намагаються не тримати зла на інших людей та борються із спокусами.

"Апостроф" розповів, що можна і не можна робити в Різдвяний піст.

Що можна робити

Якщо за основної дієтою віруючого за станом здоров'я потрібно їсти яйця, молочні продукти та м'ясо, священики дозволяють порушити Різдвяний піст.

Здорові християни намагаються триматися такого раціону: овочі, фрукти, можна рибу, в останній день посту не їдять і не п'ють до 7 січня. Потім, як правило, перше, що вони з'їдають після закінчення посту - кутя з вареного рису або зерен пшениці з додаванням сухофруктів, маку, меду. Потім приступають до м'яса та молочного.

У першу частину посту до 19 грудня допустимо по понеділках, середах та п'ятницях сухоїдність. По вівторках, четвергам можна їсти гарячу їжу з олією. По суботах та неділях крім гарячого з олією, також можна рибу та вино.

Починаючи з 20 грудня і до 1 січня - те саме, тільки не можна рибу і вино. З 2 по 6 січня у понеділок та середу дозволено сухоїдність, у вівторок та четвер - можна гарячу їжу, але тільки без олії, у неділю - гаряча їжа з олією

Що заборонено

Ці 40 днів під забороною розваги, пристрасті, лайка, негативні емоції. Не можна їсти, що походить від теплокровних, молочну продукцію, яйця. Не дозволяється одружуватися під час Різдвяного посту, а також вбивати тварин заради розваги.

Раніше "Апостроф" писав про те, що приготувати у Різдвяний піст - три простих і смачних рецепти на кожний день.