RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Пакунок маляти: як українцям отримати грошову компенсацію та де можна витратити

Українці зможуть отримати грошову компенсацію при оформленні "Пакунку маляти" та витратити її у точках, визначених Мінсоцполітики.

Про це повідомляє "Апостроф".

З 1 грудня 2021 року сума компенсації становить 6300 гривень, але вже у другому півріччі 2022 року її розмір підвищуватиметься. Так, з 1 липня сума становитиме 6603 гривні, а з 1 грудня - 6816 гривень.

Для того, щоб отримати грошову компенсацію, батькам новонародженої дитини потрібно особисто подати онлайн-заяву на порталі державних послуг "Дія". Враховуючи те, що зарахування коштів відбуватиметься виключно на спеціальний рахунок, його потрібно попередньо оформити в будь-якому відділенні ПриватБанку.

Документи, які потрібно буде подати на оформлення послуги:

  • заява про призначення грошової компенсації вартості одноразової натуральної допомоги "Пакунок маляти";
  • копія свідоцтва про народження дитини;
  • копія посвідки на постійне проживання/посвідчення біженця/довідки про звернення за захистом в Україні (для іноземця та особи без громадянства)/посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту (у разі необхідності);
  • копія документа про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків;
  • копія рішення держадміністрації, виконавчого органу місцевої ради або суду про встановлення опіки (у разі здійснення опіки над дитиною) (у разі необхідності);
  • копія рішення держадміністрації, виконавчого органу міської ради про влаштування дитини в сім’ю патронатного вихователя (для патронатного вихователя) (у разі необхідності);
  • копія рішення держадміністрації, виконавчого органу міської ради про влаштування дитини до дитячого будинку сімейного типу або прийомної сім’ї (у разі необхідності);
  • довідка з пологового будинку про неотримання одноразової натуральної допомоги “Пакунок маляти”.

Отримані кошти можна витратити на покупку дитячих товарів офлайн або в інтернет-магазинах, перелік яких визначено Міністерством соціальної політики України.

Якщо ж дитина народилася на тимчасово окупованій території, її батьки теж мають право на оформлення "Пакунку маляти". Для цього треба протягом місяця (30 календарних днів) з дня народження дитини звернутися до місцевого структурного підрозділу з питань соціального захисту населення за місцем знаходження згідно з довідкою тимчасово переміщеної особи, або ж за місцем постійної реєстрації.

При зверненні треба подати заяву та копію свідоцтва про народження дитини. Варто зазначити, що подавати потрібно копію документа українського зразка – документи, видані окупаційною владою Російської Федерації в Криму, а також "органами влади" в ОРДЛО Україна не визнає.

Також варто пам'ятати, що вже більше не потрібно подавати про те, що "Пакунок малюка" у закладі охорони здоров'я не видавався.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що молодим батькам влада України спростила процедуру отримання "Пакунку маляти" або грошової компенсації.