RU  UA  EN

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

15 травня

Всі новини

День бабака: головні прикмети та цікаві факти

Щороку 2 лютого відзначається День бабака - вважається, що він може розповісти, коли настане весна, оскільки є своєрідним "екватором" між зимовим сонцестоянням та весняним рівноденням.

"Апостроф" розповідає про цікаві факти та прикмети Дня бабака.

Традиційно День бабака дуже популярний у США та Канаді, хоча прийшов він у ці країни з Європи. У Стародавньому Римі наближення весни пророкували їжаки, у Німеччині - борсуки, а Штатах у цьому питанні було прийнято орієнтуватися на поведінку бабаків.

Прикмети на День бабака

Основна інтрига Дня бабака - чи побачить тварина свою тінь 2 лютого. Саме це є орієнтиром, чи буде весна цього року ранньою, чи очікування затягнеться.

сонячний день - сурок відкидає тінь, тварина лякається її і заповзає назад у нірку: весна буде пізньою;

похмурий день – не видно тіні: весна буде ранньою.

Сучасні синоптики скептично ставляться до цієї прикмети, відзначаючи, що бабак нерідко "помиляється", але ця традиція продовжує залишатися актуальною.

Крім того, вважається, що чим міцніший мороз 2 лютого - тим швидше прийде весна, а теплий день говорить про майбутні морозні та снігові дні.

Цікаві факти про День бабака

Традиція спостерігати цього дня за тваринами прийшла до США із Європи. У Німеччині та Голландії 2 лютого ходили дивитися на їжаків та борсуків, щоб визначити, як скоро прийде весна. Цю традицію переселенці привезли з собою і в Новий Світ, але за нестачею їжаків і борсуків, головним "синоптиком" був призначений бабак, оскільки ця тварина також впадає в зимову сплячку.

Саме 2 лютого Сонце проходить перехідну чверть між зимовим сонцестоянням та весняним рівноденням. З цієї причини у давнину цей день вважався особливим у багатьох народів. Наприклад, в Ірландії 2 лютого відзначали язичницьке свято Імболк – запалювали багаття, водили навколо них хороводи та веселилися. Крім того, люди намагалися передбачити, коли настане весна.

День бабака отримав офіційний статус свята лише 1886 року.

Спеціального бабака для цього свята немає. Щонайменше сім головних бабаків-метеорологів у цей день можуть "передбачити" погоду у США та Канаді. Проте найвідоміший сурок - Філ з Панксатона, який прославився у фільмі "День Бабака".

Вираз "День Бабака" використовується також для опису божевільного дня, коли всі події повторюються без кінця знову і знову. Початок цьому поклала однойменна комедія Гарольда Раміса з Біллом Мюрреєм та Енді Макадауелл у головних ролях, яка вийшла на екрани у 1993 році.

Раніше "Апостроф" публікував найкращі листівки та вірші, присвячені Дню бабака.