RU  UA

Чого не вистачає ЗСУ? Названо озброєння, яке зробить для РФ війну надто дорогою

Певні види озброєння, якби вони були у розпорядженні ЗСУ, зробили б напад на Україну надто дорогим в очах Росії.

Про це в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповів директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння, автор та ведучий програми Security talks Валентин Бадрак.

Зокрема, це могли б бути комплекси Patriot, чи бойові літаки, але й те, й інше – проблематично.

"Щоб передати нам Patriot, США мали зняти ці комплекси зі складу свого озброєння. Patriot виробляється приблизно протягом двох років, і дві батареї цього комплексу коштуватимуть Україні п'ять річних бюджетів на переозброєння. Польща заплатила 4,75 млрд доларів за ці батареї, а ми отримуємо 1 млрд доларів на рік для переозброєння, тому я пропонував би забути про Patriot", - зазначив Валентин Бадрак.

Щодо бойових літаків, то в Україні будували плани то F-16 отримати, то шведські винищувачі "Гріпен" купити, але поки що це нереально.

"Реальним шляхом може бути співпраця з Туреччиною щодо створення безпілотного літака. У 2023 році вони вже планують підняти такий літак, не виключаю, що з українським двигуном. А також може бути мова про оперативно-тактичні та оперативно-стратегічні безпілотні авіаційні комплекси", - пояснив Бадрак.

Він додав, що Туреччина вже починає продавати свої Bayraktar Akıncı з українськими двигунами. Bayraktar купили 16 країн та закупівля цих БПЛА Україною – дуже важливий момент.

"Але нам не вистачає самохідних артилерійських установок та РСЗВ – це те, що провалила влада. Ракетна система залпового вогню "Вільха-М" дальністю дії 110 кілометрів вже закуповується ОАЕ в України. Але українська армія сьогодні дбає лише про те, щоб поставити це на озброєння, і поки що йдуть випробування, які мали завершитися в середині минулого року", - описав реалії експерт.

Крім того, вже два роки з різних причин гальмується випробування САУ "Богдану". Але якби була політична воля влади, ці причини можна було б подолати.

"Я пам'ятаю, були проблеми і під час комплектації ракетного комплексу "Нептун", але тоді їх подолали, не в останню чергу завдяки тодішньому секретареві РНБО Турчинову, хоча його багато хто критикує, але в цьому випадку все було правильно. Тобто має бути призначена людина", який би стежив за цим. Або ще краще, щоб це відбувалося під наглядом РНБО", - резюмував директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння.

Детальніше читайте у матеріалі "Апострофа": Путіна лякають сотні тисяч українців, які готові взятися за зброю - Валентин Бадрак.