RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

На скільки Україні вистачить продуктів в умовах війни: експерти дали прогноз

Незважаючи на воєнний стан через повномасштабне вторгнення агресора Росії на територію України, ситуація із продовольством буде стабільно позитивна у найближчі місяці.

Про ситуацію з продуктами харчування "Апострофу" розповів член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзін.

За словами експерта, запасів їжі має вистачити на кілька місяців. Проте, можуть виникнути труднощі з логістикою у місцях, де ведуться активні бойові дії.

Надходження товару до покупця влаштоване так: є центральні склади, потім досить невеликі, так звані "кущові" склади, а після цього вже полиці в магазинах.

"Мінімум двічі на добу відбувається підвезення продуктів (у торгові точки). У наших супермаркетів складів у місцях реалізації немає – вони всі працюють з рампи. Все, що розвантажили, одразу пішло на полиці. Але розвезення не поїде до міста, яке знаходиться під обстрілом", - сказав Пензін.

Наприклад, у столиці ситуація із продуктами досить непогана. Є доступні під'їзди до міста, можна пересуватись і всередині міста. Та в Харкові, а також у передмістях Києва вже є проблеми. Водночас імовірні труднощі будуть і на заході України.

"Ми повинні розуміти, що на заході України населення зараз збільшилося у два, а то й утричі. А там склади та логістичні мережі не розраховані на таку кількість людей", - пояснив експерт.

У такому випадку можна розраховувати на гуманітарну допомогу із прикордонних з Україною країн. Наприклад, із Польщі. Каравани із гуманітарною допомогою з цієї країни вже перетинають західний кордон України.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що Мінагрополітики спільно з Мінсоцполітики було розроблено план із забезпечення продуктами всіх тих, хто цього потребує.