RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Їжі вистачить усім: як в Україні вирішується проблема продовольства

Полиці українських магазинів спорожніли в перші години війни, але для занепокоєння немає причин

Полиці українських магазинів спорожніли в перші години війни, але для занепокоєння немає причин Фото: УНІАН

З початком вторгнення російських військ у вітчизняних магазинах вишикувалися черги . Найважливіші продукти миттєво розкуповуються. Це пов'язано з тим, що люди просто не знають, що на них чекає завтра. "Апостроф" розбирався, яка зараз у країні ситуація із продовольством.

Коли починається війна, люди вирушають до магазинів скуповувати продукти, побоюючись, що через якийсь час вони можуть зникнути з продажу. Саме так сталося рано-вранці 24 лютого, коли за наказом Володимира Путіна відбулися перші бомбардування українських міст. Вже через кілька годин після цього біля супермаркетів та інших торгових точок утворилися величезні черги, а їхні продуктові полиці стали швидко порожніти.

Протягом кількох днів війни асортимент більшості українських магазинів трохи порідшав. Така ситуація спостерігається у містах, які перебувають під повним контролем української влади. Зрозуміло, що там, де господарюють окупанти, і де ворог зрівняв цілі райони із землею, все набагато гірше.

"Чому люди все виносять? Тому що вони не мають впевненості в тому, що буде завтра", - пояснив "Апострофу" член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзін.

Щоб уникнути підвищення цін, уряд вирішив запровадити державне регулювання вартості базових продуктів. Якщо ще зовсім недавно в країні точилися гарячі дискусії щодо доцільності держрегулювання цін на соціальні продукти харчування через інфляцію, яка прискорилася, то сьогодні жодних питань щодо цього рішення немає – війна.

Яка, в принципі, зараз ситуація із продовольством? "Загалом я не бачу будь-якої загрози, - сказав "Апострофу" експерт з питань агропромислового комплексу Іван Томіч. - Те, що на найближчі кілька місяців продукти харчування у нас є - це факт".

Відповідаючи на запитання "Апострофа", він зазначив, що запасів має вистачити на кілька місяців.

Проте, можуть виникнути складнощі з логістикою, додав Томіч. Як пояснює Олег Пензін, вони можливі у місцях, де йдуть активні бойові дії.

За словами Пендзіна, вітчизняний рітейл влаштований таким чином – є центральні склади, потім досить невеликі, так звані "кущові" склади, а після цього вже полиці в магазинах.

"Мінімум двічі на добу відбувається підвезення продуктів (у торгові точки). У наших супермаркетів складів у місцях реалізації немає – вони всі працюють з рампи. Все, що розвантажили, одразу пішло на полиці. Але розвезення не поїде до міста, яке знаходиться під обстрілом", - сказав Пензін.

У Києві ситуація із продуктами досить непогана. Є доступні під'їзди до міста, можна пересуватись й всередині мегаполісу. "Підвищеним попитом користуються хліб, молоко, яйця. Це - те, що миттєво розбирається. Овочі теж розбираються, але картопля, буряк, капуста доступні. Консервів багато. А от свіжого м'яса мало", - розповідає Олег Пендзін.

А ось, у Харкові, де йдуть бої, а також у зайнятих ворогом передмістях Києва ситуація складніша. Можливі складнощі й на заході України, який не охоплений бойовими діями. "Ми повинні розуміти, що на заході України населення зараз збільшилося вдвічі, а то й утричі. А там склади та логістичні мережі не розраховані на таку кількість людей", - каже експерт.

У цьому випадку можна розраховувати на гуманітарну допомогу із прикордонних з Україною країн. Наприклад, із тієї ж Польщі. Каравани із гуманітарною допомогою з цієї країни вже перетинають західний кордон України.

Але загалом за 11 днів війни, що минули, вдалося вирішити і більшість логістичних проблем. Розробники маршрутів навчилися складати їх таким чином, що продукти можна було доставляти і в зону бойових дій.

Як пояснив голова міністр аграрної політики та продовольства Роман Лещенко, продуктові набори отримують насамперед незахищені групи населення. Це необхідний для споживання базовий пакет, в обсязі 10 кг - крупи, олія, цукор, печиво, м'ясні та рибні консерви. Максимально спрощено митне оформлення товарів, які надходять з-за кордону. "Єди вистачить усім", - упевнений міністр.

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами

Новини партнерів