RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

Всі новини

Тимчасовий захист українців у ЄС: хто і на скільки може отримати статус

Громадяни України, які тікають від війни, можуть отримати в будь-якій країні Євросоюзу статус особи, якій надано тимчасовий захист.

"Апостроф" розбирався, які права надає українським біженцям такий статус.

Повідомляється, що на це можуть розраховувати громадяни України та члени їхніх сімей, особи без громадянства, біженці та члени їхніх сімей з третіх країн, що рятуються від війни на території України, а також іноземці, які постійно проживають в Україні на законних підставах, які не можуть безпечно повернутися до країни свого походження.

Для оформлення документів необхідно звернутися за дозволом на проживання до органів влади відповідної країни.

Варто зазначити, що з дати оформлення статусу люди можуть протягом року проживати на території країни і цей термін може бути продовжений ще на рік, якщо це потреба. При цьому обирати місце проживання тимчасово переміщені особи зможуть самостійно: житло може бути надане сім'ями волонтерів, громадськими організаціями чи державою. Також можна проживати у рідних чи знайомих та переселитися у будь-який момент.

Крім цього, люди, які мають статус особи, якій надано тимчасовий захист, мають право на працю, соціальне та медичне обслуговування, а діти можуть відвідувати навчальні заклади. Повернутися додому можна будь-якої миті.

Детальніше можна ознайомитися з цим щодо інфографіки від ОПУ:

Читайте у матеріалі "Апострофа": Статус біженця та статус особи, якій надано тимчасовий захист у ЄС: у чому різниця, всі плюси та