RU  UA  EN

Четвер, 23 травня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.65
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 травня

22 травня

Всі новини

В Україні з'явиться омбудсмен для зниклих безвісти: чим він займеться

В Україні з'явиться уповноважений (омбудсмен) з питань зниклих безвісти.

Про це повідомила у своєму інтерв'ю одному з вітчизняних ЗМІ віце-прем'єр-мінстр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук, повідомляє інформаційний ресурс "Українська соціальна медіа-група".

Так, за словами Верещук, тема пошуку безвісти зниклих зараз для України нова, але вже встигла стати досить гострою. При цьому вона нагадала, що війна в Україні триває 8 років. У зв'язку з цим робота з пошуку зниклих громадян триває ще з початку російського вторгнення на Донбас.

Проте, якийсь час ця робота велася не особливо активно. Раніше за це відповідала комісія, яка не мала можливості повноцінно працювати через неузгодженість деяких законодавчих актів.

"Виправити ситуацію було доручено Мінреінтеграції і мені як Віце-прем'єр-міністру , - пояснила Ірина Верещук. - Відповідний законопроект надійшов до Кабінету Міністрів 24 лютого. Саме він нормалював проведення посади Уповноваженого з питань зниклих безвісти. На жаль, тоді завершити цю роботу ми не встигли, бо розпочалася війна. Зараз повертаємось до реалізації попередніх напрацювань”.

Як уточнила Верещук, робота омбудсмена з питань безвісти зниклих громадян продовжуватиметься у тісній взаємодії з нещодавно створеним Національним інформаційним бюро. Завданням цього бюро є складання реєстрів та централізація інформації про зниклих безвісти осіб, а також військовополонених, хворих та загиблих з обох сторін.

Верещук стверджує, що такі бази даних необхідні для того, щоб ними можна було оперувати, залучаючи Червоний хрест, ООН та інші світові організації.

"Ми маємо швидко інституціоналізувати цю вертикаль, адже розуміємо, що цим обов'язково хтось має займатися", – резюмувала Ірина Верещук.

Раніше ми також повідомляли, що в Україні створили сайт, через який українці зможуть знайти своїх загиблих, полонених або зниклих безвісти близьких.